Saturday, April 15, 2017

there's always a limit in fashion

talking about fashion, I admit I'm also one of those ppl who go out to malls and have so many ideas going on on their head. like, 'oh that oversized sweatshirt can be paired with that ripped jeans.' and bla bla list goes on and on. i enjoy exploring and imagining fashion as it is subjective. up till now, though i dont go out as frequent as i was, i still keen on playing mix and match games.

i stopped 'melawa' a few months back as I started to realize that I'm a grown up woman now. everythg that I wear represents my identity. i'd prefer going out wearing just a plain shirt and jeans paired with sandal cap ayam or sometimes when i am extra rajin i will wear my sport shoes or chunky heels. simple liddat. i dont actually judge people whenever i see they dress up bcs nahhh, it's up to them. none of my business.

but these days, it's kinda worrying bcs i see so many hijabistas/social influencers out there are being too bold in what they wear. yes, pakai shawl nampak leher is like a trend now. oh don't forget to also wear a pair of dangle earrings so people can see your ears. oh  no no! sekarang trend rambut terurai kat bahagian depan sikit. nampak leher sikit, rambut sikit then you're good to go. usually i tak lah mengata kalau nampak or come across their acc in instagram. i just keep it to myself but seriously, this has become a trend for the youngsters too.. i dont wanna start writing abt aurat sebab i pun so-so je.

there's always a limit in fashion.

Islam has given us guidelines on dressing up in modesty; covering our chest, wearing loose up-to-toe attire. a social influencer should know that she is a role model to everyone. whatever they wear, wherever they go, people would love to know and follow. i tak judge those 'influencers' just bcs they are too daring in fashion. tak lah sampai tahap 'budak2 ni dh sesat sgt ke' nauzubillah who am i to judge. hubungan dorang dgn Allah kita tak tahu. entah2 lagi baik dari kita.. i just feel like expressing my thoughts that no matter how deep our love in fashion, always remember that it has limit.

you may say i ni conservative or tak open minded. i tak lah sampai 'eh korang kena pakai jubah! no jeans! haraaaaaaaaaaaaaaaaam!' sebab i pun sama je. cuma since lately ramai sangat assume tudung tu accessories tu yg i macam agak sedih... hmm entahlah. hopefully kita dilindungi Allah daripada menjadi hamba fashion. semoga kita jd hamba yg lebih baik pada pandangan-Nya.








Saturday, April 8, 2017

:)

Lately ramai kawan2 dah kahwin. Alhamdulillah for them jodoh mereka tiba awal.. aku tak faham kenapa ramai ingat aku nak kahwin awal. Hahaa memang la aku suka ckp pasal benda ni but it doesnt mean aku NAK kahwin as soon as possible.

To be honest, aku bersyukur sebab for now aku takde feeling ke apa.. im not saying that i dont trust guys anymore but somehow aku rasa whats the point of staying with someone if he has no proper plan for your future. Aku dah umur 23 which is tak lah muda dah. Kalau kau mengada nak bercinta tp tkde niat nak kahwin x ke bazir masa? Aku ni pun bodoh jugak sebab always rasa lelaki yg approach aku ni serious but naaaah, lelaki kan.

Aku tak suka la nak open up pasal ni sbb it's quite personal but i just wanna clarify that Allah dah susun atur cantik dah hidup kita ni. Bila dh sampai jodoh, tibalah dia. Nk risau apa? Kalau takde pun aku tahu ada hikmah. Ibu tu siapa nk jaga. Nk cari lelaki yg boleh anggap ibu mcm ibu dia sendiri ingat senang ke? Nk kahwin ni banyak kena prepare especially spiritually and financially. For now aku nak bahagiakan ibu.. nak cari duit tolong ibu.

Aku harap Allah tutup hati aku sampai org yg benar2 serious nak bimbing aku tiba.. kadang2 ada masa kita tergelincir sbb hati kita ni bukan milik kita. Senang dibolak-balikkan sebab goyah.. berkawan tu tak apa janji tahu batas. Kalau nak, jgn dekat mulut je kata nak tp diri sendiri x sure suka sebab apa. Suka sekadar suka nak buat girlfriend? Sorry la even aku not even closer to be a wife material tp aku taknak bercinta bazir masa. Prinsip aku. Pernah sekali prinsip aku diuji. Almost terlupa tp alhamdulillah Allah sedarkan aku cepat.

Nak kata aku ni nk bercinta lepas kahwin tu wallahualam x semua dapat camtu. Taknak la tiba2 org x dikenali masuk minang ajak nikah terus padahal tatau latar belakang family. Nk kenal boleh, tp kena ada batas lah. Tu jeeee. Aku ni x la baik mana.. tp aku harap kalau la kt dunia ni Allah takdirkan utk aku berkahwin, aku harap si dia boleh bimbing aku, bukan aku yg membimbing dia. Haa kau ni diyana nk yg baik tp diri sendiri punnn tak baik :(

Doa yg baik2 jelah. Moga Allah lindung hati ni. Moga Allah luaskan pintu rezeki utk buat bekalan kt akhirat sana. Aminn..