Saturday, July 2, 2016

lasik surgery @ Advance Vision Part 2

assalamualaikum semua..

so dah decide dah nak buat lasik ke tak? okay kalau dah, I'll proceed with those steps that need to be taken sampai lah tibanya hari lasik tersebut...

the best thing about Advance Vision is they provide free checkup for the step 1, which means their staffs/ consultants will make two eye tests and see whether you could undergo the lasik surgery. before aku datang, aku ada call buat appointment tapi aku rasa kalau walk in je pun boleh sebab aku pergi weekdays and weekdays tak ramai. kalau tak silap aku, aku pergi on Isnin/ Selasa. kalau bercadang nak pergi Khamis, memang ramai sebab ada operation mata lain. and kalau hari jumaat, mmg hanya untuk patients yg nak buat lasik sahaja so aku tak sure boleh ke tak kalau nak walk in check mata. kalau nak pergi during weekend, memang ramai. so better buat appointment dulu (though tak ada beza still kena tunggu lama) anywayy whatever suits you~~

STEP 1

untuk Step 1, consultant akan check mata kita. kita akan buat dua test. bukan test apa pun, cuma dia akan tgk mata kita, ketebalan tisu dan few other criteria. jangan risau sebab tak sakit ke apa. haha check mata je. lepastu tunggu sampai consultant tu panggil and cakap sama ada you guys boleh buat lasik ke tak. for your information, there are two surgeries provided which are lasik and lasek eye surgery. ok aku tak lah reti sangat perbezaan these two especially in operational;

lasik; kalau rabun anda below 500 satu mata, tisu mata anda still ada banyak then boleh proceed dgn standard lasik surgery. kalau lasik, dia akan bukak cornea mata kita or what we call as cornea flap, and then akan laser tissue mata kita so that's why tissue mata yg cukup shj boleh buat lasik ni. harga pun lebih murah, dalam RM3K

lasek; disebabkan aku tak buat lasek so consultant tu pun tak discuss banyak pasal ni. yg aku tahu kalau power mata korang more than 500 sebelah mata, tissue mata tak berapa banyak tapi still cukup, then boleh pilih option ni. and aku dapat tahu jugak yg kalau lasek, tissue mata korang boleh tumbuh balik sebab doc hanya kikis so in case in the future korang nak buat lagi lasik, inshaaAllah senang. tapi harga of course double lah but still affordable. aku tak pasti.. dalam RM5k-RM6k.. 

and then lepas consultant dah explain perbezaan dua ni lasik and lasek, dia akan explain lah untuk step yang berikutnya. bukan hari yang sama ya.

STEP 2

untuk Step 2, korang akan jumpa doctor and he will check directly. tapi korang jangan la berangan nak check mata lama-lama, sembang dgn doc ke apa sebab he's the only doctor so memang dia busy. before check up, staff akan titik ubat mata and akan rasa kebas. tak selesa gila.. sebab lepastu mata aku tak nampak apa2. doc akan check and kalau tak ada pape, boleh la proceed dengan lasik. untuk Step 2, kena bayar RM80. kalau untuk lasik, harga RM2888 without including RM80. so that's why aku cakap budget dalam RM3K. personally kalau korang datang sorang, maybe kena tunggu sampai vision ok balik tapi mata aku memang tak elok sampai la keesokkan harinya. nasib baik lah cuti panjang.

STEP 3

once korang dah decide bila  nak buat surgery, staff akan kasi date yg masih available. korang jangan ingat korang nak buat minggu ni, minggu ni jugak available. haha. macam aku -.- tapi nasib baik dua minggu lepas call nak book tarikh, ada tarikh kosong. kalau tak sebulan jugak kena tunggu. once dah book, korang kena bank in RM400. tu bukan extra. cuma macam deposit lah. bila dah bayar, then booking dah secure. 

Step 3 ni ialah a day or two days before hari operation, korang dikehendaki datang untuk buat last checkup. seminggu sebelum operation day, jangan pakai soft contact lens takut nanti waktu operation nanti ada masalah. kalau korang pakai hard lens, tak boleh pakai sebulan sebelum. waktu Step 3, consultant akan check balik mata and doc pun akan check jugak. tapi tak ada lah titik ubat ke apa. jut a standard checkup. balance daripada RM2888 tu korang kena bayar waktu ini jugak. boleh installment, boleh jugak by cash. 

STEP 4

hari operation pun tiba. jangan lupa bawak kawan or keluarga teman sebab for sure korang tak boleh drive. and please bring along shades nnt silau mata. before operation, staff akan kasi ubat siap2 untuk dibawa balik. once nama dipanggil, kena naik tingkat 2 iaitu operation room dia lah. sejuk gila bapak! tolonglaah pakai baju tebal sikit haha. menggigil. dah la cuak pastu freezing pulak. ok nnt nurse akan pakaikan baju bedah tu. kalau yg bertudung, boleh je nak pakai inner neck. pastu kita kena bukak getah rambut -.- pandai2 la cover rambut ya. before operation, nurse akan titik ubat. donno apa function dia and then bila dipanggil, siap sedia lah untuk disakiti.......... haha



ok itu je!



dan akan ada few checkups lepas operation mata. sehari selepas operation which is on Saturday kena datang. doc nak check. a week after pun kena datang. next check up aku ialah in the next 6 weeks. and then ada lagi checkup. baguslah sebab doc sentiasa pantau..

ok lepas aku buat operation mata, memang aku menyesal sebab sakit :( tapi alhamdulillah sakit hanya dalam 4-5 hari.. ada certain orang sampai tak boleh tidur. aku alhamdulillah sihat walafiat tidur lena. tp aku perasan mata kanan aku bila pegang still sakit.. luka dalam kot sebab doc tekan kuat ritu. lol 


nah mata fresh keluar dari oven. buruk beno.



Friday, July 1, 2016

unemployed

bila belum habis belajar, nak sangat cepat2 habis belajar. bila dah habis belajar, masalah lain pulak kena fikir. now I do understand the pressure of being graduated, unemployed freshie with no experience. somehow I wonder what's the point of having great grades without knowing what to do, without determining which path to take yet.. pointless.

aku mengaku aku dalam kalangan minachi lepasan universiti yang sangat memilih. what the heck am I thinking? you're undergraduate of BBA Islamic Finance but you insist not to get involved in any banking industry? lol dyana lol. lain lah kalau ambil finance ke economics ke.. boleh la menyimpang. ni memang sudah terang lagi bersuluh work scope kau kat bank. bukan aku yg fikir gitu. itu yang semua fikir lagipun. boleh la kalau nak menyimpang sikit. tapi at the end of the day, company tu tengok jugak core studies kau.

aku risau sebenarnya. normal la kan? tapi aku percaya rezeki.. for now pun aku dah apply several companies, inshaaAllah lepas raya kena maximise effort tu. takkan rezeki jatuh bergolek tanpa usaha, kan?

I've been reconsidering nak sambung masters, but still don't know which field. Islamic Finance tak dah kot.. maybe HR, IB. nak sambung oversea memang wallahualam lah. kalau sebolehnya aku nak buat part time.. sbb orang kata mencabar sikit. macam seronok pulak.

semoga urusanku dan semua urusan mereka dipermudahkan. amin...... ok semangat balik!