Thursday, September 29, 2016

.

Mungkin aku diuji untuk diberikan kesedaran betapa sudah jauh aku tersasar, betapa dunia itu sahaja yg kucinta. Mungkin Dia menghantar seseorang untuk menguji sedalam mana bukti kasih aku pada Dia. Adakah aku masih setia pada-Nya atau terleka sementara? 

Aku bukan insan sempurna. Kadang kala lemah jatuh terduduk. Kadang kala iman turun dan naik sama seperti semua. Tapi aku bersyukur. Sekurang-kurangnya Kau uji kesakitan hati ini untuk aku lebih sedar bahawa Kau yang patut kuagung, bukannya manusia yg hanya mengecewakan tidak berpenghujung. 
 


Sabar. Buat apa nak risau perkara yang memang Allah dah tulis sejak azali? 

Wednesday, September 28, 2016

Work

So how's work so far???

Hihi hi assalamualaikum everyone. Fyi, i'm in the HSBC's  surau right now, waiting to start working at 9am. For these past 3 weeks i started working at 10 so why so early sampai hsbc? Today baru mula shift at 9am. Now baru pukul 7 kot? Hahahaa i actually carpool dengan Hanin, my baby. she has training for 3 weeks at 6am. Depends la sometimes at 7am but still maksudnya i kena gerak awal lah at 5 pagi if start training pukul 6am. Haha gila kannn. Then while waiting masuk kerja i duduk surau. Mcm sekarang luls . But next week working shifts dah lain n she might already get her new car so x delah isu melanguk kot next week

Alright so hows work?? Haha actually aku x start apa lagi. System baru ada satu dua je so i cant work atm until all systems are available. So memang aku dok ternganga tersengguk nak terlelap jelah. Ada on job training pagi2 tapi... Ngantuk jugak. Tup tap dapat gaji buta sepanjang 2 minggu lebih asyik nak tidur :p hihi alhamdulillah.

I was having a hard time before sebab my colleagues mostly chinese. I x kesah pun n at first i mcm oh okayy it must be fun working with them but since i sat in the middle of them so i mcm org bodoh. They speak mandarin, not english as i expected. Againnn thats not a big deal lah i okay je tapi i x suka la dorang sebut2 nama i then x translate. Even though tak mengumpat still macam impolite. I terus emo la the whole day hahaa

Tapi knowing me, jenis cepat ignore so i lek je la buat2 busy padahal takde kerja. Since manager takde office almost sebulan aku  rasa mcm ok sikit kot sbb tayah pura2 busy dh. Hahaa n aku dok menempel ngan sorang kakak melayu je but still dlm team aku mcm meriah jugak sbb ada je chinese2 tu kelakar nk mati hahaha ok baru rasa seronok. (Pehal aku ni kejap i, kejap aku)

Bila dh start kerja ni baru nampak how important working as a team, where masing2 help each other. Even kalau ada kerja org lain mcm banyak sangat kita boleh je nak mintak orang tolong. Mcm basically aku srve customer Hk kan. Mmg kadang2 dapat fax tulisan cina mana x nganga nya haha kena la suruh org lain translate. Kdg2 kena call customer jugak n ada je x faham english so kena la ringan2 mulut mintak org tolong. Tapi aku ada sikap jenis x nak menyusahkan org sejak azali so aku rasa aku akaaan face internal issue dgn diri aku sendiri....

To be honest x sabar nak start kerja betul2.. Sebab aku x suka la melanguk gitu tak buat pape. Tak produktif :( hopefully next week dh ada kerja. This week cam nak leklu borak2 je hihi boleh ot, sini ot banyak dia charge.. Boleh la menyimpan sikit n belanja family sikit2. Hopefully everythg goes well n aku x lembab buat kerja. Amin!