Saturday, February 25, 2017

officially unemployed

Assalamualaikum,

sighhhhhhhhhh

apa ni awal2 entry dah mengeluh? -.- takde.. i almost forgot that i have a blog to update. kesiann blog kesayangan gue dh berhabuk.

anyway, dah 2 minggu dah unemployed and mereput kat rumah. minggu pertama mmg mereput kat rumah sbb takde duit. dah tau takde duit g beli iphone 7 kenapa sengal hahaha takpe. tu kira macam pelaburan. if takde duit, jual lah :p (memang tak lah)

so yeahh, aku mmg sangat 'enjoy' doing nothing.. ok sumpah tak. aku tak suka duduk diam lama2 :( menyesal pulak tak amek je offer permanent position kat hsbc tu. takpelah balik 3 pagi punn janji duit masuk.. tp kalau masuk shift camtu, takut bila on the way balik rumah ada teman berbaju putih tumpang belakang seat kereta haha

aku memang tahu rezeki Allah itu luas. banyak je cara nak cari duit. macam Hanin, dia buat Uber and Grabcar. mcm aku yg takde driving skills yg elok and kereta lama yg tak boleh registered under Uber and Grab, so aku mmg duduk rumah jela.. practice makeup skills, kemas baju yg berlambak, tgk korean dramas. ada jugak apply kerja mana2 tp biasalah memang memakan masa. bukan sehari dua proses dia.

aku pun ada browse through website utk masters programme. but again, duit mana nak dapat.. nanti la aku naik pejabat mara aku nak tanya boleh tak nak apply pinjaman utk masters. lewls. hutang mara utk degree pun tak abeh lagi, nak tambah hutang baru pulak? hm. sbnrnya ada je scholarship utk masters tapi aku sangat pemalas.. and rendah diri. nak compete dgn org2 yg hebat. somehow aku menyesal gak sbb tak aktif zaman universiti dulu. aaaaaaaaaaaaaaaaaa

maybe bulan Mac ni aku cari la kerja sambilan kt IOI tu.. tak boleh la duduk rumah lama2 :( memang sah la aku takleh jadi surirumah hahahahahaa :p tp malas nak kerja. so future husband sayang, kalau awak kaya sy tak nak kerja. awak just kasi modal sy nk bisnes je boleh? tp tak boleh gak.... sekarang mcm2 benda jadi tak leh depend on lelaki je. kalau zaman bapak2 kita dulu ok la.. OMG DIYANA SINCE WHEN ADA NIAT NAK BERGANTUNG DGN LELAKI NII??

sekian reputan untuk harini.


Sunday, January 29, 2017

hello

hi assalamualaikum.

ok i dah lupa kewujudan blog sejak start kerja :( aduh sedihnya rasa ditch dh lama sangat ni.. hope it's still not too late to wish you guys HAPPY NEW YEAR! ok i lambat 29 hari je.........

guess what? i dah hantar notis sebulan berhenti kerja and my last day will be on 10th february. i handed in my resignation letter a few days before my manager told my other teammates that they'll be redeployed by 31st march. tak tahu nak cakap aku ni kira made a right decision ke apa.. but i thought abt resigning for more than a month.. and i rasa macam i cannot la nak continue.. lagipun at the end of the day kena redeploy jugak.

HSBC wont terminate and senang2 tendang orang.. dorang guna term redeploy which means HR akan tempatkan merekat kat any dept yg kosong.. tapi masalahnya most probably akan dapat shift malam. nak ke balik pukul 3 pagi tiap hari? i dah la perempuan :( ni yg lelaki pun taknak apatah lagi perempuan mcm hakakk ni. bukan memilih guys.. tp seriouslah. kalau ada kawan takpe.. xkan la nk balik kerja drive sorang. dah la dari cyber kalau speed 120/140 pun still 25/20 mins. jauh k bg i hahaa

bila org tanya dah ada back up kerja ke, i cakap je takde lagi.. ada rezeki lain mst ada.. aku percaya Allah pemilik rezeki. so selain drpd tak give up cari kerja, doa la. buat solat dhuha selalu.. ikutkan hati mmg risau tp alhamdulillah ibu sangat memahami. dari kecik tak pernah memaksa and she understands me well. aku bukan apa.. aku nak kerja sbb taknak la susahkan dia :( mmg la tak menyusahkan tp sekurang-kurangnya aku taklah mengharapkan ibu dah..

inshaaAllah ada rezeki lain. sekarang i tak sabaaaaq nak cutiiiiiii tido puas2 main mekap2 puas2 :>