Saturday, April 28, 2012

Love is all we need but.. (Part 1)

assalamualaikum,

hari ni aku rasa macam nak kongsi mengenai masalah terbesar dalam kalangan remaja which is, lovie dovie thinggy~ hahaa well, as Dr Love sambilan, memang ramai juga kawan2 rapat minta pendapat Dr Love tak diiktiraf ni. saya ni beri nasihat mmg bolehlah pandai, tapi kalau bab2 nak aplikasi dalam kehidupan sendiri, payah memang payah. bukan saya sorang je kot. ramai lagi di luar sana mengalami nasib yang sama. eh ni kenapa tetiba aku guna 'saya' pulak? aaaa tooooo formal. :/ okayy so let's talk about... first love, long distance relationship and........ kahwin muda! hahaa.

First Love

the first thing that comes across your mind bila dengar perkataan 'First Love' ni I bet mesti ada seseorang suddenly popped up dalam kepala korang kan kan kan? first love ni dalam bahasa melayu ialah cinta pertama. yeke? first love ni literally nya ialah orang yang pertama korang sayang gila nak mati punya. ramai orang beranggapan yang the first person korang couple, dia lah first love korang. tapi mcm mana pulak kalau jenis yang suka couple main2 tu? for me, first love ni bila kita yakin s/he will be The One, kita mula2 faham apa maksud serious relationship, beri sepenuh komitmen dan give all out to ensure your relationship will work out tu baru namanya cinta pertama, bukan the first person kita suka. tapi ikutlah, pandangan masing2.

ramai orang kata first love memang susah nak kekal sampai ke jinjang pelamin. but if their love is powerful, apa pun boleh. tetapi kebanyakan antara kita dah pernah experience first love before kan kan? bagi aku, the hardest thing ever is to move on with our life. terutamanya bila lepas break up. masa tu memang fasa membaik pulih hati dan luka. sakit. memang sakit. if you're afraid to get hurt, then don't get into any serious relationship. normal lah kecewa dan dikecewakan. untuk lupakan first love ni memang mengambil masa yg agak lama and in a way to replace your first love, it takes time and courage. kenapa perlukan keberanian? sebab kita kena berani ambil risiko. to fall in love again means you'll get hurt once again with someone else. dan mesti ada dalam kalangan kita yang trauma disebabkan ada beberapa perkara yg pernah jadi antara kita dan cinta pertama kita, kan?


dalam fasa mencari Mr/Ms Right tu, akan ramaaaai orang baru yg datang dalam hidup kita. tetapi ikut jugak lah. ada yang kejap je dah jumpa orang yg betul2 boleh replace their first love. ada pulak yang mengambil masa bertahun-tahun lamanya. ada sesetengah orang yang dah start new life dengan orang baru tetapi jodoh mereka tak panjang and at the end, orang tu back together dengan first love dia. tu... no komen. aku rasa sebab jodoh dorang kuat kot. hahaa. it's not a crime pun kalau nak back together dengan the first love. cuma masing2 kena set up dalam kepala yang it's gonna be a fresh, new start. jangan ulang kesilapan yang sama suatu ketika dulu. tetapi bagi aku, once dah jadi orang yang pernah aku kenal, kau takkan masuk balik dalam hidup aku. sebab apa? sebab I bet benda yg sama akan jadi. what's done is done.

ask yourself.

bila ada orang cakap yang, 'aku benci dia' as s/he refers to his/ her first love, aku tahu dorang tipu or mungkin dorang paksa diri dorang nak cover the feeling. perasaan tu akan sentiasa ada. mungkin cinta dan sayang tu dah hilang. tetapi 'care' tu masih ada. okayy tetiba geli pulak rasa. hahahaa. betul apaaa kan?  sebab tu banyak je kes yang cerai sebab nak balik dekat first love mereka. haha simpangg. perasaan yg ada ni bukan maksudnya kita cheat on our new significant other. tak. perasaan kadang2 susah nak dikawal. tetapi kita kena bijak handle our emotion so that orang yg kita sayang tak terkesan sama. tapi kan, kalau kita beri sepenuh hati dekat si dia, insyaAllah kita takkan fikir dahh dekat the first love tu. macam aku! hihihi peace.

life is too short. kalau asyik2 sedih memanjang, asyik2 fikir pasal orang yang pernah kita sayang dan taknak move forward, memang susah lah. apa pun tak boleh. give yourself a chance to be happy again. ni semua lumrah hidup. everyone needs to love and to be loved. doesn't mean when you're having a broken heart, your life has ended. kalau dah suka tu, pergi lah approach. mana tahu umpan mengena. jangan duk pendam je nanti hati yg merana. hahaa. kena kuat untuk diri sendiri. bila rasa diri lonely and forever alone, ingatlah Allah sentiasa ada. keluarga, kawan2. :) dan bagi mereka yang belum pernah experience first love, aku doa first love korang will be bakal suami/isteri korang. mesti seronok kan kan kan :') 



as entry ni panjang sangat, long distance and kahwin awal tu I will update in next entry...... till then.


No comments: