Saturday, May 12, 2012

long distance relationship

assalamualaikum :)



semakin dekat dengan tarikh keramat (3Jun), semakin takut aku dibuatnya. last three days ago, a good friend of mine called me, out of the blue. she got accepted to UITM Lendu, Malacca. but the point was, she didn't know how exactly to tell her boy about the news. susah la nak explain. hahaa only those yang in relationship mungkin faham how it feels like. I've thought about this more than once, several times to be exact. what would happen kalau aku dan cik abe aku jauh. dipisahkan miles apart. bawak haluan masing2 untuk capai cita-cita.

aku tengok ramai seniors aku yang dah couple for years tetapi bila masuk universiti, they broke off. takde jodoh? typical reason. as I'm not in their shoes, I don't know apa masalah dorang. aku takut. takut to the max. aku ada tanya abang angkat aku yg dah together dgn girlfriend dia since 2009 till now. panjang berjela-jela dia terangkan and lemme tell you some tips he shared;

  • trustworthy, the most important element
bila berjauhan, for sure kita akan jumpa a new bunch of people. ramaiii yg handsome, baik, alim, cantik menarik kau memang da bomb, pandai dan etc. kita akan dapat new friends and stuff. okay. abg aku ada ckp yg it's okay if your partner wanna be friends with anybody. tetapi jgn buruk sangka dgn partner sendiri. doesn't mean when he has ramai kawan perempuan, he flirts with all of em. same goes to the girls. if ada assignment of presentation yang kena buat in group yg for sure campur laki perempuan, takkan lah nak menggatal masa belajar kot. kan kan kan?

  • jaga batas 
it's okay if nak kawan dgn berlainan jantina tapi ingat lah batas. bila diri ni dah berpunya, maksudnya semua benda melibatkan dua orang, dua hati. cewahhhh. aku rasa yg ni aku akan hadapi masalah sikit sbb aku jenis baik dengan semua and tak sedar niat org yg aku baik tu. haha yet I never blamed on them. oh okay, like I said, jaga batas. takkan la kalau alasan nak buat presentation ke apa sampai nak berkepit 24 hours. and if only org yg ada niat tersirat kat kita tu mcm nak kasi hint dia suka kita ke apa, try lah put a gap. jgn rapat sangat so that kita tak terlanjur kasi harapan. cakap apa yg perlu je kalau boleh.

  • jarak bukan satu masalah 
for those couples yg jenis berkepit ke hulu ke hilir, aku rasa cinta jarak jauh will be a HUGE problem for them. but take it easy, people :) bagus apa duduk jauh2 ni. bila jauh, elak maksiat. bila jauh, boleh rasa sayang tu lagi dalam. bila jauh, korang boleh focus more on studies and takkan bazir masa dgn dating dan sewaktu dengannya. you guys can still contact apaaa thru phone, social network dan bagai2 cara la. abg angkat aku ni... aku salute dia sbb dia kalau rindu kat kakak (his gf), dia akan drive sampai ke Melaka dari KL every week. kadang2 bila dia free, dia saje datang jenguk waktu lunch ke apa. tu mmg cinta mati. haha.
while bagi yg jenis tak jumpa their partner selalu, benda ni bukan satu masalah. you still kena keep in touch, always. jangan tak contact sehari suntuk sudah. aku rasa tu benda paling naya laaa. sebab kita tak tau what will happen kan. maybe hari ni partner kita ada masalah besar dan nak mengadu kat kita. tapi kita busy sangat, tiada masa utk dia. dalam waktu yg sama, ada orang dtg hulurkan tangan nak tolong. feelings do change. who knows perasaan partner kita berubah sbb sikap kita yg endah tak endah dgn partner kita. simpang mak oi simpang. 

  • prioritize your priorities
pelajaran itu penting. aku tak cakap yg having a partner tu satu priority but disebabkan this entry ditujukan buat yg dah ada partner, aku akan ckp yg jaga hubungan dgn partner itu penting. *apa aku ckp ni* hahaha. bila dah berjauhan, kadang2 kita rasa mcm jauh hati sikit. tawar hati pun ada. jadi sibukkan diri dgn belajar belajar belajar. bila sibuk, kita tak fikir sangat pasal our partner bila lonely.  tapi jangan nak menggatal dgn yg lain pulak bila lonely. what I meant by prioritize your priorities is, kalau rasa pelajaran dan partner kita sama penting, then utamakan dulu. instead of solat semua tu lah kan, undeniable la tu hihi. benda remeh like ada peminat ke apa ketepikan je. setia setia setia setia. 




aku belum masuk universiti lagi tp aku kena prepare for the worst. cik abe aku bukan jenis cepat give up. I know him tapi who knows kalau ada orang nak replace aku dlm hati dia. banyak kemungkinan sbb kita tak boleh predict future. apa2 pun peranan doa paling penting. mungkin aku cakap senang je, sebab aku belum lalui lagi. tapi aku harap aku boleh jd mcm mereka yg maintain relationship mereka sampai ke gerbang perkahwinan. memang awal lagi nak fikir pasal kahwin. tapi bila ibu tanya aku yg aku dgn faris serious ke, aku cakap aku mmg serious. selebihnya berserah pada Dia.

jangan cari punca sebarang masalah yg melanda. kita kena cari penyelesaian bagaimana so that nanti tak terjatuh, tersungkur. tetapi if only jodoh kita tak panjang dgn si dia, berserahlah. Allah lebih mengetahui. and... I told ibu yg if only lagi five years tiada siapa2 dalam hati aku, sesiapa yg masuk meminang aku terima je. janji boleh bimbing aku. hahaha kelakar kan. k tak. haha K.




2 comments:

Anonymous said...

This is nice. I just broke up wth her. And yes, were in a long distance relationship. Next year she will going to USA and in two years i'll be going to aussie insyaAllah. But, she still somewhere in my heart. This is heart touching ;)

yanamia said...

;) ohh, be strong :) if she's meant for you, she'll be. :)

btw all the best :)