Monday, May 21, 2012

make up.

assalamualaikum,

hari ni rasa nak cecita pasal make up laah. ramai orang ckp make up dengan perempuan tak boleh dipisahkan. bagi aku, aku rasa betul. tapi for certain girls, dorang tak rasa make up itu satu keperluan. kenapa? kenapaaaa?!! k dramatik pulak. hihi.

suatu ketika dulu *cewah*, I used to think yg make up ni benda yg mcm.. merosakkan muka. sebab ibu bukan jenis yang pakai make up kalau keluar. lipstick pun ibu tak pakai. jadi aku pun dari kecik mmg tak suka benda2 make up ni.. and aku selalu ckp ngn diri aku yg if aku dah besar nnt, aku xkan pakai make up, mcm ibu. tapi bila umur semakin dewasa, dengan dikelilingi dgn orang dan kawan2 yg pakai make up kebanyakannya, membuatkan aku ingin mencuba. so the first alat make up yg aku pakai was... eyeliner. masa tu form 3. hahaha emo gila lahh sbb pakai eyeliner bawah mata. ibu tak suka. lipstick pulak aku kurang suka nak pakai sbb dah natural warna lips mcm lipstick kan. hihihi maluu *sepak muka*

ramai kawan2 aku, mostly kawan dari fb, tak kira laki ke perempuan ckp aku pandai make up. and aku akan mcm.. 'errrrrrrrrr tak pandai make up pun.' muka aku selalu digodam oleh kawan tersayang, nani. haha nani lah yg ajar aku benda2 pasal make up ni. everytime ktorg hangout, dia mesti singgah watson, nak beli barang make up baru. aku naik pelik tgk dia. aku rasa dekat rumah dia mmg dah berlambak gila barang make up. kdg2 bila aku tanya apa kegunaan sesuatu alat make up and dia explain, aku akan ternganga n pura2 faham. haha ngaa. kesimpulannya, if korg tengok gmbr aku kt blog or fb or mana2 je dgn make up tebal, bukan aku yg make up sendiri. aku jd model je. nani ni tukang make up sambilan, fyi. 

aku suka natural look. if aku keluar shopping ke apa, at least aku akan make sure aku pakai eyeliner so that muka tak nampak lesu. but most of the time aku suruh adila or nani yg tolong pakaikan eyeliner kalau ktorg hangout sama. hihi. and kalau ada jerawat, aku apply bb cream. aku tak suka sgt foundation sbb dia agak thick. blusher pun kdg2 aku pakai. warna yg tak berapa terang. eye shadow aku mmg tak reti pakai laa nak2 lagi kalau kena campur2 warna ni. mascara aku takde. and semalam aku baru beli concealer. mungkin ada antara pembaca yg dikasihi ni mcm ternganga, 'apa ke jadah la minah ni merapu.' haha tapi kan, sbg sorg perempuan, kita kena ada sikit knowledge pasal make up. sikit pun takpelah. 

bila dah mula start pakai make up, even light je pun, aku rasa dah mcm addicted. kalau keluar rumah tak pakai make up pape, nak2 lagi kalau keluar g wedding ke or shopping area KL, aku rasa mcm... insecure, tak berkeyakinan dan sbgnya. tu satu benda yg tak best pasal make up. and aku akan rasa yg aku ni makhluk asinggggg di tgh2 ramai khalayak manusia yg semuanya cantik2 belaka. so for those yg takut akan terjebak mcm aku, better korg tak payah la pakai2 make up ni... lipbalm dah cukup. perasaan mcm ni tak elok sbnrnya. dia buat confidence level kita rendah. and ada masanya bila aku mcm malas nak make up, aku biar je natural muka aku. n tak kesah apa org fikir. ceh.

cik abe aku tak suka aku make up. aku ingt lagi dia tanya kenapa perempuan suka make up. aku mcm... hahha nak buat mcm mana dah buah hati tak suka. even ada sekali bila aku keluar pakai lens, dia tanya kenapa aku tak pakai specs je.. aku ckp la nnt tak lawa if pakai specs then dia buat muka. hahaha. aduh, mmg betul kebanyakan perempuan tak sedar yg ramai lelaki lebih suka kita berwajah natural. ada gak kawan2 aku yg lelaki ckp dorg tak suka perempuan make up. bila fikir2 balik, kita make up sbb nak jadi cantik. nak2 lagi bila keluar date. utk dorg gak. tapi ternyata dorg lg suka tgk kita tak memplastikkan muka sndiri. hahaa certain guys jela. ada je laki yg suka. 

so next time if aku keluar date, tak nak make up. merajuk. haha gedik. bila buah hati korg tego korg kenapa make up, or ckp korg make up tak lawa ke apa, maksudnya dia suka kita jadi diri sendiri la.. bagus apa mcm tu kan. terima kita apa adanya. hihi panjang pulak aku tulis kali ni.

bagi aku, make up ni boleh increase our confidence level. selain itu, bila kita tepek powder ke apa, kita boleh menutup jerawat2 yg bersarang di muka tu paling penting. and just so you know, make up itu akan jd satu benda yg kita perlu tahu once kita dah mula bekerja. yelah, who knows dah besar nnt kita kena deal dgn orang lain utk dapatkan projek besar ke apaa. takkan nk jumpa dorg dgn muka lesu je kan kan.. hihi. ada baik buruknya make up ni. pandai2 laa lebihkan yg baik, dan buang yg buruk :)

tgk la muka aku kalau make up mmg lain gilaaaa kann,








kalau muka 100% natural,








aku lg suka muka natural aku.. hahaha kbai.


No comments: