Friday, May 18, 2012

PALAM vs APAM

assalamualaikum :)

hari itu hampir tiba. jadi, rasa macam rugi kalau sehari tak update blog. dah mcm jadi satu kewajipan harian dahh. yelah, nanti masuk universiti nnt for sure tak update selalu macam sekarang. nak2 lagi phone mmg boleh online 24/7. so buat apa nak online guna laptop kan? except if ada assignments, tu mmg lain cter. k proceed.

anywayyy, almost 98% of things that needed utk dibawa ke Puncak Alam a.k.a APAM dah siap! hahaha i'd prefer APAM than PALAM. palam sounds...... funneh, seriously. ahaha sedapnya apam. nak2 lagi apam polka dot yang ada macam2 perisa tu.. ya raaabbbii, masalah apa aku ni tetiba cakap sal apam. hewheww. (kawan2 baik aku lebih mengerti apa masuk apam HAHA)

so, let's check cekodok apa yg aku dah ada. aku ada buat checklist. tapi 3/4 muka surat je. tak macam nani berbelas2 page checklist dia. haha k tipu. barang2 semua ni lebih kepada bakal2 pelajar UITM. perempuan lah.


nak baldi warna pink tapi takde. :( yg pink tu nanti aku isi lah shampoo and etc. kalau nak saving, beli ubat gigi yang kasi free toothbrush. hewhew. bedak aiken (if badan rasa gatal, boleh pakai. aku akan pakai bedak bila perlu je sbb aku tak suka pakai bedak dari kecik. naturally wangi hewhew) , fabreeze (sebab takut bilik bau hapak), dynamo pun adaaa sebab nanti nak basuh baju sendiri serta berus baju jugak (konon rajin) dan as aku tak suka sangat sabun bujur tu, aku beli shower foam. lifeboyot jenamanya. hihi. 


baju sekolah dan kain hitam. baju sekolah aku beli kat Kamdar je sebab yelah, pakai sekali je kan -.- Kamdar punya baju waktu2 mcm ni agak murah. harga from rm33++, jadi rm18. memang berbaloi wa cakap lu. hihi. kain hitam pulak aku beli kat Optimo. butik fesyen muslimah. murah jugak. aku tak suka kain keras yg macam kain g pejabat tu. so skirt hitam ni jenis cotton n selesa n tak panas. aku boleh match dgn baju2 blouse aku bila nak g class nanti. if only rasa nak pakai skirt lah sambil menaiki tangga menuju puncak tu. tak pasal2 kain terangkat hihi. malu i.

anyway ramai tanya baju kurung ni kena pakai for the orientation week ke? seniors aku ramai cakap yg baju kurung putih ni pakai sekali je waktu pelancaran/ penutupan MDS. tapi tatau la if tahun ni kena pakai for the whole week. memang kepam lah pakai baju sama tiap hari. haha. k. n if only kalian ada baju yg corak2 pun tapi warna putih, pakai je. tp most of the students pakai baju sekolah.. fikir2 kanlah dan selamat beramaaaal. haha sengal.


white long sleeve t-shirt ni lagi mahal dari baju kurung. membazir duit aku. rasa nak nangis je beli baju tak fancy harga mcm tu. (padahal tak ah mahal mana) n track suit hitam! boleh pakai masa minggu orientasi dan masa riadah nanti :D segamatnya aku! oh, typo. semangat, maksud aku.


kaki saya memang sebesar kaki anak hippo. sebab tu saya suka blue hippo. comel sangat. k menyimpang lagi. *sepak muka 200km/h* waktu MDS kena pakai kasut hitam ye.. at first nak beli kasut flats yg fancy. ada corak2 leopard ke apa. auumm. tapi sbb malas nak bawak kasut banyak2, aku beli je ni. n don't forget your sport shoes! jangan nak malas sangat exercise. hulurkan kaki, ringankan badan. *whatdaa??*


iron! memang kena bawak. aku ni manusia yang tak gemar berkongsi ramai2. so ibu belikan iron aku sendiri. belillah jenama Philips ni. macam Dafi punya tagline, 'baik punyaaaaaaaa'.  and murah. rm69 je. susah nak cari iron bawah rm100 tahuu. aku dah survey. iron board aku suruh roommate aku beli nanti :p as most of you guys know, every electronic appliance will be charged rm10 per stuff. kalau rasa duit korang akan bazir sebab yelah, charger phone, rm10, charger laptop, rm10. campur dua2 barang ni dah rm20. kalau beli iron, jadi rm30. mahal tu. so tak payah la beli kalau rasa membazir n korang fikir dgn rm10 tu boleh beli topup kan..



stationery. kebanyakan pen2 dan sebagainya aku guna yg tahun lepas punya. so takdelah membazir. lainlah kalau aku dah buang. pencil box tahun ni punya agak kecil berbanding tahun lepas. janji boleh isi barang. test pad baru beli sikit. ada lagi sikit stationery aku tak beli. correction tape (tak suka liquid peyyper), gam (even ibu persoalkan apa kegunaan gam kat uni nnt) dan.. tu jela kot. 

anyway, sorry for gambar yang tak clear. camera bb mmg haktuih.


baju kurung aku tak banyak. ada tak sampai sepuluh. aku diberitahu sepanjang mggu MDS nnt, kena pakai baju kurung kan kan kan? so.. pakai jelah apa yg ada.. aku still belum set aside baju2 dan seluar yg aku nak bawak. tak tahu nak estimate bape helai kena bawak. well, biasalah budak manja mcm aku ni mana pernah experience masuk asrama.. so tade idea how.. and dekat universiti nanti, aku akan pakai selendang most of the time, insyaAllah. sebab apa? sebab malas nak gosok tudung bawal lah!!! hahaa. aku mmg pemalas. tapi rasa mcm pelik pulak pakai specs tebal with selendang. kena figure out what style kena pakai so that muka tak nampak mcm kena cocok botox.

tuala, sejadah, telekung, al-quran, yasin jangan lupa.. ibu nak kasi aku telekung baru, insyaAllah. supplement aku pula ibu belikan madu dan kismis dan jus tok guru. jus tok guru tu apa oh? haha. ubat2 jgn lupa bawak.. haih duit banyak habis beli barang masuk uni ni.. sian la parents kita ni kan.. for those yg pandai jaga barang, tak payah la membazir mcm aku. pakai apa yg ada je k k k.


anyway, aku dah packing barang sikit2. n rasa-rasanya satu beg tak cukup. nak2 lagi beg ni kecik.. macam semangat je aku ni.. padahal..... haih sedih pulak rasanya nak tinggalkan dunia senang- lenang aku ni.. life goes on kann :) sorry, panjang pulak entry kali ni.. hihi assalamualaikum.





6 comments:

Anonymous said...

hey..hmm..about palam..you can stay with your friends in one house but you have to register with you friends..just fyi..i thinks it is better because you already know you friends ryte...?;)

yanamia said...

yup, I know I know :) thanks, anyway

Tiqaaaaaa said...

haha APAM !!! WAHAHAHAHAHAAAAA

yanamia said...

HAHAHA LOVE YOU TQA. you know me very well <3

Tiqaaaaaa said...

well knowing u that side is like knowing myself ;)

yanamia said...

this is whyyy i lap chu <3 heheheeee