Saturday, June 16, 2012

life in palammm

assalamualaikum,

sepanjang dua minggu aku dekat Puncak Alam, apa yg boleh aku conclude kan is, everythg seems so new untuk aku. new air, new environment, new buildings, new life. semua benda kena buat sendiri. independent. for those students yang pernah duduk mrsm or sbp, yang dah biasa makan tak bersuap tu mungkin senang nak adapt. at first, aku agak depressed juga sebab all the lecturers kept highlighting yg mereka akan biar students yang buat semua sendiri. bukan 100% dorg yg kasi information je. mmg in university life, students yang kena present semuanya. apa yg lecturer tau is make sure dorang punya target untuk habiskan satu2 bab dalam masa yg ditetapkan tercapai. for the first week, belum ada lagi assignments. cuma lecturer ada kasi homework untuk class tutorial.

class tutorial tu apa? class tutorial tu ialah class di mana kita akan buat exercises aja lepas belajar in lecture hall. dalam lecture hall selalunya ada ramaiii. kira campur dgn beberapa kelas yang lain lah while dalam tutorial class, mmg focus untuk class sendiri. first week mula belajar, students dikehendaki mencari bangunan2 blok / fakulti yg besar utk belajar. kalau kat sekolah, kita just duduk dalam kelas, goyang kaki, makan chewing gum, tggu cikgu datang kan? tp in university, kita kena pergi carik bilik2 or kelas2 yg ditetapkan. universiti kan besar. so just imagine lah mcm mana penatnya.

luckily, UITM Puncak Alam ni agak tak berapa nak besar kalau nak dibanding dgn UITM Shah Alam, UPM, UM and other universities yang lain. tiap hari, aku dikehendaki berjalan kaki dari kolej kediaman, turun tangga keramat dan sampailah aku ke fakulti tersebut. tapi ada jugak fakulti yang agak jauh. tp jauh2 pun, aku jalan kaki pun ambil masa dalam 10-15minit. so maksudnya tak berapa nak jauh la. cuma yg tak bestnya, tangga keramat tu jela. bila turun, punya lah jalan mendada mcm model dgn riak bangganya sebab besttt je turun tangga berangin. tapi bila nak naik tangga tu. nauzubillah. pucat lesi muka. now I know how it feels like -.-

dkt PALAM mmg berangin. yelah, dah kata PUNCAK kan. so even dah tengah hari pun still berangin. panas tp berangin. best mmg best tp mcm aku kata tadi, tangga menyebabkan semua tak best hihi. price for foods, alhamdulillah not bad. sekali makan lunch/ dinner dalam rm3.50 if makan satu lauk biasa n sayur. awal2 masuk palam dulu tengah loaded lagi. makan pun tak terkira berapa kali makan. beli itu ini. tp since duit dah banyak habis beli buku, I need to start saving. -.- cakap pasal buku, buku bio, physics and chemistry are all imported from luar. author dia omputeh mana tah. so satu buku tu harga rm88. mahal tak? aku terfikir mcm mana lah dgn org yang susah2 ni kan. nak beli buku mcm mana dow mahal sangat... :( tapi buku maths and english local punya je.

budak classmates aku okay laa. tapi aku takde kesempatan nak berkenalan dgn all of them lagi. ada satu insiden yg bagi aku agak kelakar la. kawan aku, Mia ni nak tanya lah berapa harga buku physics. so ada few classmates guys aku yang dah beli. so aku suruh la Mia tu tanya je lelaki berapa harga buku. so kwn aku pun tanya lah, 'buku ni berapa rm eh?' then yg kelakar nya apa tau, the guy yg Mia tanya tu ckp cmni , 'eh aku taknak jawab laaa. kau la jawab.' the guy tu ckp dgn kawan dia, then the guy tu cepat2 pandang bawah. bapak la. pemalu sampai mcm tu sekali kot. hahahaa tergelak sakan aku. haha. K.

aku berani nak cakap yg UITM ni mmg sosial. even most of the students here are a nerd, tp ada certain budak2 bandar yg agak... teruk. tak solat. malam2 pergi clubbing. aku takut. sumpah takut.. so ada la sorang minah ni yg mmg aku tak berkenan langsung. dia tu suka mengajak orang lain ke jalan yg sesat. cewah. haha. tp bila aku nampak dia, aku mmg buat muka tak berminat nak ckp dgn dia lah, even dia agak baik dgn geng class aku. so nampak jugak laa yg dia pun tak suka aku. lega sikit hati. I told ibu abt this and nampak jugak la ibu risau. tapi ibu cakap, 'selagi ada iman, insyaAllah benda tu pendinding diri kita.'

housemates aku agak gila2 jugak mcm aku. selalunya aku jadi bahan ketawa dorang. tdo pakai kain batik pun kena bahan. haha geram je aku. aku rasa beruntung jugak la sebab housemate aku from kelate jenis yg sporting. ktorg cakap pasal laki handsome lah, ex crush la apa laa. even pakai tudung labuh, dorg open minded. selalunya bilik aku and dila jadi port mengilai gelak ketawa tengah2 malam buta. housemates aku akan singgah bilik ktorg, then ktorg borak borak borakkk sampai lah tak sedar yg jam dah menunjukkan pukul 1 pagi. gila kan. -.- tp maybe waktu2 mcm ni je kot. once dah ada assignments, semua bertafakur dalam bilik sendiri. 

sebenarnya aku bersyukur dapat belajar kat puncak alam. even aku belum ada rasa suka lagi dengan suasana baru ni tp alhamdulillah, as semua benda baru, facilities pun baru2 lagi so aku rasa agak baguslah. sbb ramai kawan2 aku complaint pasal dorg punya tempat pulak. bulan oktober dah exam for sem1.. maksudnya lagi berapa bulan je lagi.. aku tak boleh bazir masaaaaaaa kan? haih. ish panjang pulak entry kali ni. hewhew. esok petang nak balik palam dah. bubbyeeeeee.




oh, nak mula pakai lens next week. nak try dulu mcm mana. if pakai lens pun pening, then I'd rather wear spectacles. :) so longg~




No comments: