Saturday, November 3, 2012

4/5 Legoland

assalamualaikum..

ya Allah, rindunya nak berblogging. since last week lagi dah excited nak update loadss of stories but then due to Unifi's problems, so tertangguh la niat murni saya. but now I'm back! hahaa over~

jadi alhamdulillah last week, my family and I went to Legoland. memang ramai kawan2 yg tanya how was Legoland, best ke tak, berbaloi tak. and so far, I boleh kasi rate 4 out of 5. okay Legoland ni sebenarnya di mana? sebagai orang Johor (kampung jee kat JB tp org jati KL) , rugi la tak pergi. main reason smgt nak pergi pun sbb nak support negara sendiri and as a johorean, kononnya cewah.

*steal* so tu diaa direction. kawasan area situ mmg baru nak membangun lah. tak banyak buildings lagi.

so how much for the tickets? disebabkan parents sy dah beli tickets awal2 lagi waktu Matta Fair, so memang kinda murah la rm99 per head. tapi harga asalnya, bagi dewasa (12-59y/o) ialah rm140 sekepala while for children berumur below 12, harga tiket masuk ialah rm110 per head. bagi yg berumur 60 ke atas, harga sama dgn harga kanak2. for those yg mahu beli ticket secara online (tickets have to be booked 7 days before) , harga dia berbeza which are rm105 for adults (12-59y/o) and rm82.50 for kids and adults (60y/o++)


there go the entrance. at the right side of the first picture tu sebenarnya ada kaunter tiket. memang kalau baru nak beli tiket, you guys akan bazir masa di situ. panjanggg gila queue :/ and tengah2 Legoland tu, for sure lah main entrance. keluar masuk kat situ. and oh, anda hanya dibenarkan keluar dari entrance sekali saje. nnt pekerja Legoland tu akan cop dkt tangan, tanda yg kita keluar kejap. maybe nak makan ke sebab luar Legoland ada kedai2. kfc, burger king, mostly restaurant, al-ikhsan pun ada. (kalau tak silap) so kalau rasa nak masuk balik Legoland, boleh masuk dgn tunjukkan cop tadi. sekali saja boleh keluar masuk.


masuk2 entrance je, at the right and left side dah ada souvenir shops. cakap pasal souvenir.. nauzubillah. mahal sangat sbb harga in USD kan so imagine lah bila convert to RM.. mmg mahal. t-shirt cikai biasa2 je pun more than rm50. tu baru budak2. kalau dewasa, mmg rm100++. 


game pertama yg saya main was 'cawan pusing'. pakai petik je nama. hahaa. mmg pening la tapi seronok sebab pusing laju gila. melayang badan I yg 'ringan' ni. k. 


the next game.. nampak tak belakang tu. hahaa actually takde la best mana sebab tak thrill sangat. yg malasnya, nak kena line up lama. sebab ramai kan. yg gila nya, baru mula kereta tu berjalan, terus terjunam. mana tak kecut perut. tak ready nak jerit. time ni kelakar gak la sbb I sat next to my youngest brother. kononnya sambil naik benda tu, ktorg nak nyanyi kuat2 mcm tiru cerita runningman. last2 terjerit je tahu. hazmi boleh jugak nyanyi. saya xboleh langsung... hikhik. here goes our 'cute' faces....

*saje nak blur kan. cannot stop laughing tgk gambar ni* buruk. gambar ni pekerja situ yg ambilkan. rm30 sekeping gambar -.- pfft. buat kenangan, jadilah..


lapar? ada cafe. tapi oh saya tak masuk cafe dia sebab no doubt, it's expensive. imagine, mineral water rm2.50. ribena sebotol rm6. ice blended rm10. haha kirim salam nak beli. :D so makan lunch pun dekat luar Legoland. kan boleh keluar masuk once kan? as I told youu.


sebenarnya banyak games dia. takkan nak update satu2 kan? roller coaster pun ada, mini train, benda pusing2 peninggg and etc. mini train ni dia pusing sekitar Legoland. most of the games are for the kids but still adults pun boleh main jugak. dont worry :) ni antara lego2 yg ada. macam2 jenis!

future boyfriend.

pakcik sebelah I ni punya kuat berdengkur... ahaha seriously dia berdengkur.

guess who at the back there? phewitt~ belakang tu tempat rest. sebab mmg panas tak yah cakap. so duduk sebentar di situ setelah penat bermain. ada aircond for sure.


salute! so the dragon ni tempat roller coaster terhebat! go try! tercabut nyawaaaa rasanya~

say RAWRR!

tak sempat masuk game ni :( ibu ayah cakap, kita naik train dalam terowong sambil pegang pistol. then tembak pape yg patut. I guess. hahaa.


jangan lupa solat yaa.. surau dia sangat selesa dan lapang. dekat depan surau ada patung ni. comel kan?! surau at the other side pun ada patung lego ni jugak tp pakai tudunggg. comel! xsempat tgkap gambar hihi.



there also 4D cinema. and movie dia pun basically pasal lego. seronok lah sebab 3D kan. then ada keluar salji lah, ribu taufan lah. tp kat sini nak tunggu agak lama sebab first, you have to line up. sebab show hanya akan ditayangkan every 30 mins. kalau nasib baik, tak tunggu lama pun. berbaloi :)

next! menara paling tinggi yg ada dlm Legoland ni adalah untuk sight seeing. mcm Taming Sari kat Melaka tu. haaa so you can see the view lah. dari atas baru nampak ada lagi yg under construction. tp rasanya yg dalam construction tu hotel. hotel tu maybe 2014 baru siap. so siapa yg malas nak cari hotel luar dari kawasan Legoland, tunggu lah sampai 2014. haha.

cheese~

there u are. dragon roller coaster.

pyramid petak.

and the castle

THE BEST PART IN LEGOLAND IS ITS MINILAND! seriously. for those yang hantu lego, you guys will be impressed. abang saya is one of them so he spent more than half an hour just to take pictures of the buildings. dekat miniland (tengah2 Legoland) ada macam2 famous buildings all over the world. made of lego. rasanya ada local yg buat mini building ni and ada jugak yg imported dari luar.. so, ni sebilanganya,













banyaaaaaak lagi sebenarnya. ni baru suku of the buildings!!

you guys should go, seriously. ramai org kata, 'buat apa nak pergi. tu tempat for budak2 baru sesuai. lain lah kalau Universal Studio'. YES i agree mmg Legoland ni mostly games for kids. but it's different. and besides, u guys can spend money dkt other country but why not on our own country? tak rugi pun seriously. if to be compared between these two places, mmg ibu ckp USS lagi best. sebab banyak show n bla bla but still worth it. up to you lah nak pergi tak. and kalau saya nak pergi, insyaAllah nanti bila dah ada anak kot? haha or maybe pergi dengan kawan :)


so yeah, that's all :D for more details, click here :)



2 comments:

woot woot ;) said...

kg yana mmg kt jb eh?

yanamia said...

nenek mmg from JB tp duduk dgn yana sekarang. tp selalu balik JB sbb ramai sedara..