Thursday, November 15, 2012

ibu :)

assalamualaikum,

selamat hari lahir buat ibu tercinta, Pn Melati binti Mohd Ali. the greatest mom+ superwoman ever :)

I knw these past few days I've hurt her. I'm a bad daughter. kadang2 apa yg aku buat, aku tak sedar aku dah kecilkan hati dia. nak2 lagi bila orang dah meningkat umur, mereka lagi sensitif. while aku pulak manusia jenis susah nak cakap 'sorry'. susah sangat. aku kalau maafkan orang senang, tapi nak mintak maaf punya susah. ni mmg sikap mazmumah lah. :'(

I'm blessed for having ibu in my life. agama aku dia n ayah yg jaga dari kecil. kalau ckp pasal kebaikan dia, mmg banyak sangat. yg penting, dia jaga hubungan dia dgn semua orang dan Allah terutamanya. kenapa aku tak ikut jejak langkah ibu? :( 

tiap kali teringat peristiwa tahun lepas, bila aku masuk hospital, ibu ada cerita yg right after aku masuk operation room, ibu terus nangis n duduk surau sampai aku habis operation. malam2 bila aku sakit kat hospital, ibu yg jaga. tidur atas kerusi yg mmg aku kata, tak selesa langsung. dua kerusi duduk ibu sambungkan and baring atas tu. sedihnya ingat balik :'( ni aku.. nk jaga hati ibu pun susah. padahal aku tahu ibu sayang aku sangat2. dia syg semua anak2 dia. bila aku balik from puncak alam, mst dia kata, 'mira tak yah balik lah.. rindu ibu nanti.' k nangis. aku ni anak tak berguna buat ibu sedih selalu :'(

and tadi, masa aku, hazmi and abang buat surprise kasi hadiah birthday, bergenang air mata dia. ibu kata dia terharu. yelah, tak sangka kot.. :') actually, a lil bit terkilan sbb birthday ayah tak sambut mcm tu. sorry ayah... next time, insyaAllah moga panjang umur :) aku paling puji sbb ibu sangat kuat. ayah sakit, ibu jaga. ktorg sakit, ibu jaga. kalau ibu demam, mmg patah lah satu kaki ktorg semua sbb semua nak kena ibu yg buat..

ya Allah, panjangkan umur ibu. jadikan dia sbg salah seorang bakal penghuni syurga. kuatkan semangat dia, ya Allah... amin..

cinta hati sampai mati.

2 comments:

Lynn Fauzi said...

Ibu always jadi tunjang keluarga.. Walaupun dia seorang wanita, ada kalanya lemah seperti manusia lain tapi ada sebenarnya ibulah orang yang paling kuat, paling tabah dalam family.. :)

yanamia said...

;) betul.. ibu insan paling kuat, tabah.. mungkin bila giliran kita jd ibu baru dapat rasa mcm mana mereka rasa kot ;)