Wednesday, November 21, 2012

rahsia wajah mulus spt ku

assalamualaikum,

berbakikan cuti yg tak sampai dua minggu ni, kalau boleh, aku nak update blog sekerap mungkin. yelah, kat puncak alam nanti aku tak bawak laptop. balik pun mungkin dua minggu sekali. awal2 lagi dah inform ibu. hurm waktu ibu peluk aku tadi dia dah suruh aku jgn balik puncak alam.. but what to do? life goes on.. hurm.. tak malu nak mengaku yg i'm forever ibu's lil girl..

anyway, ignore the title. hahaa bajet. urm, lately ni, I mean since these past few weeks, mmg ramai yg tanya mcm mana aku jaga muka sbb muka nampak bersih. nak kata muka aku bersih, tak lah sangat sebab banyak kesan parut. temporary parut yg abang aku 'ukir' di atas muka aku ni sejak aku kecik lagi n xkenal erti dunia. tp jerawat alhamdulillah dah stop growing cuma bila tiba bulan penuh, normal lah kan.

one of the reasons jerawat dah stop tumbuh maybe sebab aku dah matang. CEWAH. hahaha takdelah, I mean there will be a stage where pimples will stop muncul and yeahh we're freeee! and happy again! nak kata aku jaga muka, tak sangat. pakai pencuci muka pun selalunya dkt puncak alam je. maybe sbb terdedah dgn dunia luar so banyak kotoran or debu2 yg kena kat muka. so bab tu kena aware. pencuci apa aku guna?

sebelum ni mmg aku selalu puji Neutrogena sebab arwah cousin aku muka dia jadi bersih sebab pakai pencuci muka ni. and for those yg tanya pun, aku akan ckp aku pakai pencuci muka ni n suggest kan. but since aku baru tahu yg Neutrogena ni also listed dalam senarai yg kena boikot sbb support Israel, jadi aku stop and agak menyesal :( so tak payah lah pakai Neutrogena. pakai lah pencuci muka lain. as for now, aku pakai Aiken. so far, okay lah sebab dia takde alcohol. and bahan semulajadi. so rasa muka mcm secure sikit sbb tak terdedah dgn chemical melampau.

bila rajin, lepas pakai pencuci muka tu, aku letak toner clean & clear sikit kasi hilang kotoran kt muka yg tak hilang sepenuhnya. letak sikit kt kapas and sapu kat muka.. segar... sungguh segar. ceh. and since hidung aku banyak dark spots, so aku mmg make sure stok pelekat hidung kasi tanggal dark spot always ada. tp aku ada jugak google tips utk hilangkan dark spots, *copy paste bintik hitam *

1. Ubat Gigi

Ubat gigi antara ‘ubat’ paling berkesan untuk menghentikan masalah bintik-bintik hitam. Caranya sapukan ubat gigi tersebut hanya pada kawasan bintik berkenaan. Kemudian biarkan sehingga ia kering. Lalu setelah ia dibiarkan kering kemudian cuci dengan air bersih.

2. Madu

Madu juga adalah penawar terbaik. Jika di amalkan secara harian ia akan memberi kesan yang sangat baik. Sapukan madu setiap pagi di bahagian yang berbintik hitam di wajah anda, kemudian biarkan sehingga kering kemudian dicuci bersih.

3. Susu Segar

Celupkan putik kapas ke dalam susu segar dan kemudian sapukan pada bahagian bintik hitam tersebut. Lakukan sebelum anda masuk tidur. Warna bintik – bintik berkenaan akan beransur hilang dan menjernihkan wajah sekaligus.


anyway, sebenarnya nak kasi muka ni cerah berseri, selalu lah berkeadaan dalam wuduk. mcm sebelum tidur tu, lepas basuh muka, ambil wuduk. tak rugi mana pun. inshaaAllah bercahayaa wajahhh :O hihii tu je nak share, wassalam.




No comments: