Friday, May 31, 2013

the reasons why I left twitter,

assalamualaikum,

sebenarnya rasa mcm kelakar bila ada kawan2 kenal aku dgn title 'blogger'.. memang betul lah, I am a blogger tp nk kata blogger yg dikenali ramai, mmg tak lah. ahaha anyway thanks dear readers for being loyal, all the time :') terharu sobs sobss ahaks terlebih sudah.

akhirnya habis juga sesi men'delete' older posts dlm blog ni. just imagine dari 900++ posts, sekarang tinggal 73 posts je yg aku biarkan bersemadi di sini. selama ni tak pernah terfikir nak delete post lama dgn alasan bila2 free, nak baca balik apa yg pernah aku tulis suatu ketika dulu.. tp ternyata tak membantu langsung. lagi rasa sedih, perit bila kenang masa lama ada lah. lagi pun, buat apa nak pandang ke belakang?

I need a brand new start, I need to meet a bunch of new people, i need to breathe fresh air and live in a new surrounding where no one else knows me. a clean start, I admit. even though by deleting those older posts was nothing much, yet somehow I bet it might help me in the future.. :)

tambahan pula (cewah, penanda wacana tu) aku dah deactivate twitter aku pada pukul 12.30tgh hari, 30 mei 2013.... forever. inshaaAllah.. ni kali pertama dan terakhir aku deactivate twitter. selama ni keje aku asyik2 deactivate fb je hahaa. n aku dah tukar password yg memang takde makna apa2, aku pakai tekan je dan aku pun dah lupa apa yg aku taip tadi.. haha terima kasih la kpd kawan aku sbb dia yg beri idea yg bernas ni. cara yg paling efektif. jadi ramai gak yg bertanya-tanya kenapa aku deactivate... so here it goes..

sebenarnya, aku memang tak pernah terfikir nak deactivated, until something happened and that totally made me realize how far I went wrong.. I need to get back to Him. aku cepat leka. selama ni aku rasa Twitter ni takkan mengganggu aku pun.. tapi bila fikir2 balik, aku silap. aku twitterholic. bila aku sedih, aku mengadu kat twitter indirectly, retweeted quotes sedih2 which didn't make me feel any better. aku guna alasan nak spread da'wah n dapat info terkini padahal kadang2 aku lagi banyak expressed feelings than spreading infos pasal Islam, which again, memang salah. plus, I gained haters from twitter... tu paling sedih.. hmm, not actually sad, tp more to disappointed. 

people always judge... memang I tweeted pasal agama quite banyak jugak.. but it didn't mean aku ni ustazah.. so bila kita bercakap pasal agama, org expect kita ni berakhlak mcm ustazah. to be honest, aku belum smpai stage tu lagi. aku jahat lagi. Allah maha mengetahui. jadi bila org kata aku hipokrit, aku sedih. nak2 lagi bila org yg tak kenal aku langsung, they only judged based from what I tweeted, that was totally unfair.. n apa yg aku tweet tu semua sebenarnya ditujukan kt aku jugak. demi Allah, apa yg aku tweet mmg kena batang hidung aku sendiri. tp xpelah, aku dah biasa kena bash dgn manusia. that's why aku pergi tinggalkan twitter. penat.

besides, sampai bila nak bersocial networking? facebook memang sama sekali dah out of the list sbb aku mmg dah ditch fb since like forever.. bukak fb pun sebab nak tgk updates news pasal UPU. even IM pun aku mmg saje buat invisible so that org tak tegur. i think i've had enough with social networking.. sekarang tinggal instagram jelah.. tu pun aku harap lambat laun nanti feeling nak post gambar sendiri tu akan berkurangan.. aminnn. n I'm still active tumblr-ing.. blogging ni inshaaAllah kalau ada mood. haha like oweys.

n back to twitter... when ppl say they tweet not bcs nak gain retweets, aku akan ckp dia tu tipu.. sebab deep down inside, i bet they do care. even sikit pun. when they say they tweet not to impress, again, tipu. sometimes sampai berjam2 fikir nak tweet apa in a way nak dpt replies from followers. tak cool. sampai bila... sebelum ni, adila, iman n apis dah deactivated n i told em that I could still control, knew my limit and tweeting wouldnt affect me much, but somehow that bothered me. ada suara kecil dlm kepala suruh aku deactivate jugak.. memang aku susah nak mention org,  nak2 lagi strangers tp I did reply all those mentions from anyone. aku rasa guilty kalau tak reply, tak kira laki ke perempuan, and again, aku rasa tak cool. I admit I have a lot of friends, guys and girls, but it's time to put a limit..

aku ckp kt org yg aku hanya akan deactivate twitter once aku dah ada tunang.. tp kalau aku pendek umur, n tweet2 aku semua basically pasal heartbroken or bola or somethg, for sure org akan baca n akan kata aku mcm2.. kalau boleh aku nak tinggal dunia ni dgn ingatan yg baik2 pasal aku.. even aku x lah baik mana. apart from that, unconsciously, I got less depended on Him.. bila sedih, tweet. bukan nak buat solat sunat ke apa. selain tu, nak elakkan perasaan riak bila kita tahu ilmu agama. tu paling takut. riak tu membunuh.

aku tau haters are everywhere.. dalam blog ni pun aku tau ada je yg nak bash aku.. stalkers are everywhere.. tp aku just nak cakap,

aku tak baik mana. tp prinsip hidup aku, 'biar org buat kita, jgn kita buat org.' aku redha dgn apa yg dah jadi. aku redha. mungkin kau tau masa silam aku mcm mana. gelap. buruk. hodoh. tp kau tak boleh senang2 ckp, 'dia ni mati nnt susah punya. dunia tak terima.' padahal pintu taubat Allah terbuka luas. siapa kita nak judge org. suatu hari nanti, kita yg akan di'judge' utk ditempatkan sama ada di syurga atau neraka.. aku mintak maaf sangat kalau kau terasa dgn aku, kalau kau rasa aku ni bermuka-muka, plastik, bajet alim, dan segala mcm bajet yg lain. tp apa yg aku paparkan kat kau, ni la aku yg sebenarnya.. aku x pandai nak cover ayu ke cover alim ke sbb aku mmg tak alim. maafkan lah aku..... 

it's time to go.. nak cari ketenangan..

memang susah nak tinggalkan apa yg kita suka tp sampai bila nak bersantai di alam maya? let's just... get back on the right track. inshaaAllah. moga istiqamah.



wassalam.




7 comments:

Hazwani Hashim said...

be strong babe, insyaallah niat baek Allah tolong :)

yanamia said...

aku ni kadang2 kuat, kadang2 tak. :(

afiqahjayy said...
This comment has been removed by the author.
Nurul Atiqah said...

You inspired me :)
http://rawkkstylo.blogspot.com/2013/06/moving-on.html

yanamia said...

:) thanks dearest

Faizah Pija said...

dear, sesungguhnya apa yang u alami i pon alami. Cuma i takde twitter, tpi i alami this kind of feeling rasa jauh dari tuhan, nak likes banyak, nak buat caption deep2 and best2 kat instagram i. And somehow, i jadi gusar dgn follower and following i. Mashaallah. I rasa sangat teruk dgn diri i. Tipu la kalau i kate orang yg ade IG tak kesah pasal likes, caption, following and follower and even nak upload gmbr byk kali n edit sana sini. Penatkan bila diri di empowered dgn social networking. Thanks dear sbb u inspire me to deactivate my IG.

yanamia said...

i pun delete jugak insta lama i. waktu tu followers agak ramai. but then i made a new one tp strictly utk org yg i kenal je. it feels much better. x rasa nak impress org dah :)