Friday, May 24, 2013

Uitm Puncak Alam vs Matrikulasi


title nak gempak je kan. mcm wrestling WWF lak ada versus bagai. anyway, ramai jugak tanya apa yg bagusnya uitm puncak alam than matrikulasi. let's us see the pros and cons between ths two. n akak will try to make this post as simple as I can. previous post punya panjang kesapu teeheee ;)

first and foremost,

UITM
kalau masuk uitm, korang sebenarnya dah jadi pelajar universiti. title budak universiti tu korang dah dapat. haha k ni gelabah ayam. that's not a big deal pun.

Matriks
hmm, masih lagi dianggap mcm budak sekolah...... k tu merupakan pemilihan ayat yang agak kejam.

UITM
hidup lebih bebas dan terbuka. even puncak alam still ada curfew, tp tak strict mana. dr segi pemakaian, bebas nak pakai apa sahaja kecuali hari isnin. hari isnin hari formal. hari lain, awak nak pakai tshirt biasa utk pergi class pun tak kesah. awak x nak pakai baju kurung, haa ikut lah. akak pun dulu hr isnin n jumaat je berbaju kurung. pakai selipar tu wallahualam la kalau kena tangkap mmg habeh la. tp mmg selalunya polis bantuan kat Palam ni semua kerek dan malas belaka. setakat kasi warning je if mereka perasan awak x ikut dress code. no worries.

Matriks
kalau awak pernah masuk asrama, hidup awak sama je if masuk matriks.. baju formal all the time.. n korang panggil 'cikgu' bukan 'lecturer'. prep rasanya ada kot.. tu yg kawan2 matriks akak ckp. strict tak strict tu ikut matriks mana awak dapat. kalau matriks perak, org kata tak strict sgt. if matriks kt johor tu strict kemain.

UITM
cuti... cuti bab paling best kan? haha selalunya kalau uitm, cuti semester dia sebulan lebih. if nak compare dgn other universities pun, kajian mendapati bahawa cuti sem uitm mmg paling lama. heaven, bukan? hehehe.

Matriks
cuti selalunya 2 minggu. tu la range paling lama.

UITM  
memang uitm susah. kalau nak compare dgn matriks, uitm mmg susah. sebab exam dia mmg sangat tough. tp mmg berkualiti. xkan semua nak yg senang kan. just kena struggle betul2. tp yg bagusnya, uitm 50% carrymarks, 50% final exam. carrymarks ada dua je possibilities. sama ada membantu, atau membunuh. carry marks basically from markah test awak, markah quiz, lab report. nanti lecturer akan kasi briefing. jadi mohon jgn main2. final exam mmg susah. so mohon score lebih dkt carrymarks.

Matriks
kalau matriks, memang banyak depend on final exam.. 70% final exam, 30% carrymarks which are 10% assignment, quiz, 10% mid test, 10% lab report.. kalau maths, lain sikit. sebab takde lab report. so kena focus on mid test n quiz.. sama jugak la dgn uitm. maths mmg kena struggle lebih sbb lab report takde untuk membantu. sorry to say lah tp lecturer2 kami ckp, soalan uitm mmg sangat2 susah berbanding soalan matriks.. thats why susah gilos nak score. tu jela yg tak best pasal uitm haha.

UITM
UITM ni satu hal.. kalau tak score, dia campak la awak. buang ke tepi. tapi UPU still dapat inshaaAllah. cuma not the course yg kita nak lah . macam i olls ni. UMS mak aiii

Matriks
susah sikit nak dpt tempat.. kalau pointer awak teruk, mmg susah. ada je kawan akak batch dua tahun n setahun atas, tak dapat universiti mana2.. sebab apa? sebab awak kena compete dgn budak2 stpm lagi.. selalunya kerajaan pay more attention dkt pelajar stpm.


kesimpulannya, akak boleh conclude yg it depends on apa yg awak betul2 nak. UITM mmg so much tougher so betul2 kena work hard. kalau main2 tu memang rugi lah ambil asasi/matriks. better ambil diploma, sekurang2 nya ada la arah tuju sikit.

oh anyway, this is the link yg akak pernah update pasal mggu orientasi suatu ketika dulu... sedih lg sebenarnya bila ingat balik post Palam part 1 akak yg terdelete tu.. nak  nangis rasa.

http://yanamia.blogspot.com/2012/06/first-week-in-palam.html

No comments: