Monday, July 8, 2013

random updates,

assalamualaikum!!

amacam diaryana dgn wajah baru? okay tak, u olls? uhuks.. ekceli, blog i olls rosak sebenarnya. x boleh nak post new entry. hmm. so i olls selidik punya selidik, ghupe2 nya, template i olls dah rosak.. so malas tak malas, kena lah jugak merajinkan diri tukar semua benda. alhamdulillah ini hasilnya. rasanya muka i olls terlampau byk pulak dalam blog ni. hahaa naik menyampah? haa silakan. aku pun naik menyampah dgn diri aku sbb tak abeh2 'i olls' bagai.

alhamdulillah hari2 yg lepas mmg sangat bermakna. so many things happened. meh aku ringkaskan cerita,

6 JULAI 13


akhirnya aku dapat ketemu kawan lama ku!! IDEEN! hahaha k laa dia ni kawan lama time zaman sekolah rendah dulu. aku tak lah rapat dgn dia, tapi as years passed by, tetiba baik pulak. mmg dah lama plan nak jumpa. ajak ramai2 tapi yg could make it pun aku n Nad je. weh, dia mmg almost 100% berubah. no more Ideen yg lama, yg kuat menyanyi sambil jalan terkedek2 hihiks. dah gentle dah sekarang. kurus tak yah cakap la~ awal2 waktu aku n Nad jumpa dia kt cinema Mines, mmg awkward... haha tp alhamdulillah lah lepas tu had our lunch kat Kenny Rogers then berborak smpai tak ingat dunia. flashback cite zaman sekolah dulu. lawak gilos. pastu tgk Lone Ranger sesama. Johnny Depp tak boleh comel lagi ke?!!! inshaaAllah, nnt nak plan berbuka puasa dgn dia n ex schoolmates dulu. ajak siapa yg ada ajo.












7 JULAI 13


sebenarnya dah lama niat nak baking. x kesah la bake apa2 pun, asalkan aku guna oven kt rumah tu. so aku, Helmi n Hazmi pun decide nak buat Oreo Cheesecake. alaa kek tu boleh je kalau tak bake, tapi kami ngengada n jakun nak guna oven so tu diaaa...... 3 beradik berkepak di dapur! pagi2 lagi dah keluar, shopping mopping dekat Aeon Big. Helmi pun nak beli brg dia masuk kolej. lepas dah beli barang, aku ditch adik2 aku n g melepak dkt kedai Daina. hahaa Daina comel sgt lah. dia mmg akan jadi super excited bila org lawat dia. dah la gaji pun kemain haa 1000++. padahal kerja best je, dok goyang kaki tggu customer. uhuks rezeki dia. thanks syg sbb belanja mcm2 :*




opps background kemain lawa... malunya!! *blushingsatubadan*


oh okay sbnrnya mcm kelakar lah jugak sbb... aku mmg x pandai bab2 baking ni.. masak lauk ke apa pandai lah.... hmm so mmg sepanjang pembikinan oreo cheesecake tu, Hazmi a.k.a my baby brother lah yg ajar mcm2. aku n Helmi ternganga je.. baby mmg rajin tgk channel AFC tu.. so mcm2 ilmu dia ada. haha

resipinya.... *if tanak baca, sila skip* cis~

ini ingredients dia. oreo 30 keping (estimate), cream cheese 700g, butter (i dont prefer margarine sbb lemak tepu), gula halus (aku xde gula halus , so aku blend gula kasar sampai lah terjadi tepung gula. my bad HAHA) esen vanilla, telur 3 bijik.

mula2 hancuskan oreo ni. lepastu cairkan butter n campur dalam oreo yg dah dihancuskan. korang gaul sebati then letak dalam loyang mcm di atas~~

dah jd mcm ni sebab, aku dah campurkan cream cheese. utk cream cheese, (asing dlm bekas lain) , campur cream cheese tu dgn teaspoon of esen vanilla. kemudian, belasah cream cheese tu sekali dgn gula halus tadi. kasi hancus! then, pecahkan telur (sebiji dulu, then pukul balik cream cheese yg dh campur telur, then pecahkan telur lg n so on) oh sisa baki oreo yg hancus tadi, campur je sekali dlm adunan cream cheese tu. pastu baru lahh campur semua dalam loyang tadi ;)

panaskan dalam oven for 40-45 minutes, 175 degree celcius!


ini hasilnya! hahahaha merekah weh haha mmg waktu intai dalam oven, aku tergelak sbb kek ni jd mcm bukit. uhuks. bila bawak keluar dr oven baru kempis balik. aku rasa silap ktorg sampai jd merekah sbb waktu campurkan telur dalam cream cheese, ktorg ter mix dua telur sekali gus. (which made my baby agak  marah sbb dia tau yg x boleh campur banyak2 telur sekali gus. dia terlepas pandang) haha.

cover merekah dgn selit2 kan oreo yg lebih2 tu......... so bila makan, hmm boleh la, not bad. cheese en, so cepat muak. I was disappointed sbnrnya.. tp xpelah, first trial kot :) k mmg nampak x sedap. kbai :p


8 JULAI 13

awal2 pagi dah bangun... sebab nak hantar Helmi pergi daftar kat GMI. hahaa k penat dah nangis. haih rindu dah adik aku yg sorang tu. k tanak emo.

mmg prinsip ibu, sesudah subuh mmg kena keluar rumah sebab takut ramai org tiap kali anak2 dia nak daftar ke, pergi mana2 ke.. so dalam pukul 7.30 pg, ktorg dah bertolak dr rumah ke GMI. Bangi je padahal.  dalam 8 lebih dah sampai. n alhamdulillah everything went smoothly. tak payah tunggu lama. dalam pukul 11, ktorg dah keluar dr GMI. sebenarnya aku sedih.. aku tgk kolej dia haih.. maybe sbb aku dah biasa duduk Palam. kemain cantik n selesa en. kolej dia kemain x selesa lah. kecik satu hal. lepastu ciri2 keselamatan xde langsung. ada ke patut tingkap dia rendah sgt. sebelah katil lagi. k. k. k. ibu dah pesan kt Helmi, jgn bukak tingkap tu . dah la dia tingkat 7. ya Allah, Kau lindungilah Helmi :'( risau sgt. 

somehow aku rasa tak sabar nak belajar, masuk degree kat tempat baru.. rindu lah suasana dalam universiti!

muka tenuk.

ramai gilos. anak2 ikan kemain hensem. k lower ur gaze, peeps.

ish hitam lak muka aku. 

haih.. ustaz yg sorg ni.. aku harap dia tak bergaul dgn kawan yg tah pape.. inshaaAllah, Allah jaga. amiiinn.


sebelah petang nya pulak.......

aku jumpa.......

ALINA N EROLL!! if korg pembaca setia blog aku, mst ingat lagi dia ni.. Alina Lee.. kawan aku. mix.. masuk Islam.. alhamdulillah. bertudung dah dia. kalau aku tak jual tudung n dia nak beli, tah bila nak jumpa. sebab dia busy kerja, aku busy membazir masa, Eroll busy belajar. seronok sgt, ya Rabbi! dorang dtg rumah. jumpa tokmak, ayah, ibu. then borak2 dari pukul 4 smpai 6 ptg. kemain sakan. yelah. last aku jumpa Eroll was two years ago. Alina, aku jumpa dia time amek result spm dulu. dh lama sangat en. Alina mcm aku jugak. baru habis STPM, tggu degree. kerja part time kt HSBC. aku doa la Alina n Eroll cpt kawen. amin!!! Hairul a.k.a Eroll nak habis belajar dah tahun depan, inshaaAllah. dia dok promote Uniten. tetiba rasa nak masuk Uniten lak :p hihiks mmg xde pendirian lah aku. hmmm.. they're still the same. x berubah langsung. cuma Eroll jelah dah kurus -.- 





mcm mana tah boleh pakat baju warna kuning termasuk aku -,- hihiks

lawaaaaaaa lah Alina... *sebak* 


kemain panjang entri kali ni. esok aku nak karok puas2 before puasa. kboi~

No comments: