Sunday, July 28, 2013

terkapai-kapai

assalamualaikum

hai bebeh. saya sama seperti dulu. otak tak centre, layan perasanan tiap malam sehingga eyebag dah berbeg beg, setiap hari bila bgn pagi rasa mcm tak ada benda yg buat aku look forward dan sebagainya. tak cool, okay. ni baru Allah uji sikit dah lemah jatuh terduduk kemain. belum Allah uji yg lagi hebat. rapuhnya iman aku. 

sana-sini org tak habis2 tanya, 'nanti sambung belajar mana?' 'pergi tak ums?' mostly ramai yg suruh pergi UMS je sebab tempat dia lawa. weh, aku pergi sana bukan nak bercuti tp nak belajar. kalau kau belajar course yg kau tak minat, yg sejak zaman jahiliyah waktu hingusan dulu, kau tak pernah boleh buat litar elektrik dgn jayanya, tiba2 kau tgk subjek course kau, punya lah seksa,  tak ke menangis sampai mata dah tak larat lg dah nak mengepam air? kau tak faham.

bukan aku tak redha. aku buat istikharah. bukan sekali dua. selalu. tp tak nampak apa. ramai cakap course aku simple je. subjek dia ada susah, ada senang. kalau nak suruh aku belajar, aku boleh je pergi.. belajar. tapi hati aku takde kat situ. aku risau aku pergi UMS sbb nak cari bakal suami je. choi. haha. few days ago, I've made up my mind that I should just go give a try. sebab aku mmg tunggu intake utk UTP on the end of this year, but I'm afraid kalau tak dapat lepas interview dia, so why not just pergi dulu UMS, then apply jela UTP. tapi serious lah.. bila kawan aku kasi subjek yg aku kena belajar.... mmg lah.. 

intake utk UITM ada jugak.. tp daftar on March next year. lama mmg lama.. but if it's gonna be worth it, takpelah kalau tunggu pun.. kan? walaupun aku tahu mesti aku sedih sebab kawan2 lain dah sambung belajar dan aku still tak start belajar lagi, tapi bila fikir2 balik... kenapa nak rush? aku ada je raaaaamaii kawan yg burn satu tahun sebab course yg dorg dapat dorg tak  minat. ended up, apply lain2 universiti. I don't wanna be one of them..

rezeki ada kat mana2.. but as for now, I strictly don't wanna go there. kalau boleh tukar course, tak apa gak... ibu ayah mcm on off jugak nak hantar aku ke tidak. sebab dorg tgk anak dorg yg sorg ni jiwa rapuh je semacam. hihiks tapi to be honest, aku suka sebenarnya UMS tu. tp kalau dapat course Sains or Geologi yg aku mmg apply, memang wajibul lah aku pergi sana. dorg ingat aku cuak sebab aku dapat jauh. distance doesn't matter lah... aku pun dari dulu berangan nak study oversea , so mmg dah prepare mentally. cewah.  tp course dia dekat private universities area KL pun ada.. 

tp mana tahu kan esok lusa tiba2 aku rasa nak pergi pulak UMS tu. wallahua'lam. hati aku tgh berbolak-balik lagi ni...........

skrg nak focus 10 malam terakhir ramadhan je.  


2 comments:

afiqahjayy said...

burn setahun dua sebab study takpa dari burn bertahun tahun sebab menganggur lepas grad, fikir hanis baik persetankan org lain ! Biiznillah yakin pada Allah insyaAllah

yanamia said...

kalau nak fikir bab kerja.. lg aku cuak. haha aku aim nk belaja benda yg aku minat, sambung master, apply jd lecturer. inshaaALLAH boleh! aminnnnnnnn