Wednesday, July 17, 2013

you must be willing to change,

assalamualaikum :)

so pencarian model punya result dah keluar. few days ago, aku tak perasan -.- n yeah, I lost. but it's okay. as what I've said bfr, I didn't actually look forward for the result. Ika pun ckp dunia peragaan mcm ni tak sesuai utk aku.. which I think Allah is actually protecting me from somethg hidden that maybe, I haven't realised yet :) perasan syok sendiri jelah. tak payah nak tayang2. or... pergi casting utk magazine pulak. chet, Diyana tak serik2 hihiks ;)

baiklah. I just found this quote in tumblr. it just made my day.

You must be willing to change. You must be willing to break the deal you made with the devils within. You must be willing to leave the past and not be tempted to rebound when times are tough. You must be willing to let go of everything and anyone that takes you back to your sins. You must be willing to have hope. You must be willing to have hope that you can change and that you will and that you will be better. You must believe you are worthy of change and you are worthy of improvement and you are worthy of being the best. You must be willing to set aside your negative notions about life, about hardships, about people, about things, about yourself. You must be willing to stop feeling sorry for yourself while looking at the world move around you. Get up and make something of yourself.

sebenarnya, susah nak berubah. siapa yg pasang niat nak berubah dan berusaha menjadi lebih baik, mmg tahu mcm mana perasaan itu. aku baru baca blog Dila. apa yg dia tulis mmg sama mcm apa yg aku rasa. when ppl talk behind your back for still not being good enough.. how sad when ppl judge our imaan from our appearance. but just so you know, we don't live to please you, to impress you. we're struggling and still trying.

Macam haritu aku baca dekat blog Langit Ilahi , ustaz ni cakap , "Boleh jadi seorang yang tidak menutup aurat , tetapi bila malam , dia menangis memikirkan dosanya , dan memohon hidayah Allah" -Dila

I'm an observer. dekat FB, twitter (suatu ketika dulu). aku rasa.. bila org yg berilmu lebih sikit drpd orang biasa2 mcm aku label seseorang itu sbg 'jahat', itu sgt tak patut. mana korang tau apa yg dia lalui? tak semestinya kau berilmu, kau boleh senang2 condemn org lain yg tgh berusaha, struggling so hard utk jd a better person, a better slave to Allah. mana kau tau apa yg dia lalui? ingat senang nak pakai tudung setelah berbelas-belas tahun free hair? ingat senang nak break up dgn boyfriend yg dah bertahun-tahun bercinta? susah. sebab dah jadi kebiasaan. tapi siapa tahu yg dia sdg berusaha. sedih. 

Mardhatillah. keredhaan Allah. nak cari redha Allah ada banyak cara. certain people seek Mardhatillah dgn cara cover up herself properly. luaran dulu. sebab maybe secara tak langsung, dalaman tu akan berubah sama. certain people seek Mardhatillah dgn perbaiki solat dia. sebab solat yg diterima mencegah dia utk buat sesuatu yg tak elok. banyak cara. banyak sangat.. jadi tak adil utk awak simply cakap, 'dia ni ckp pasal agama kemain tapi baju ketat mak datok nenek moyang.' 

every single one of us is a caliph of Allah. ada ilmu, kongsi. tak salah nak berkongsi benda baik2.. aku selalu letak ini dalam kepala, 'apa yg penting sebenarnya pengakhiran yg baik.' tapi sebelum berakhir hidup ni, mardhatillah tu dah tercapai, inshaaAllah..


may Allah bless each one of us. biarlah apa org nak kata. janji hati ikhlas. 



2 comments:

Nur Adila said...

So true diyana . InshaaAllah slowly and one day kita akan berubah jadi lebih baik dan istiqomah amin

yanamia said...

aminnnnnnnnnn
:*