Friday, August 23, 2013

final decision

assalamualaikum..

so this is it. I've finally made up my mind on which university to go and what course to take. k rasa nak nangis sekarang sebab sekian lama terbuku dalam hati aku, segala beban dalam kepala ni semua mungkin dah sampai ke penghujungnya, inshaaAllah. atau mungkin baru permulaan. hmm. I've decided to go furthering my degree in UniKL. actually dah lama dapat offer, like a few weeks ago, tapi baru dua hari lepas aku decide nak pergi sana. kenapa? 

awal2 aku apply UniKL, first choice aku is Management of Aviation dkt MIAT. aku kalau bab2 kapal terbang memang tak payah cakap laaaa, suka sangat tak terkata. n aku mmg dah lama berangan nak study dkt MIAT, cewah. then, I got a call for an interview on a date that I couldn't attend -.- MIAT buat interview hari Jumaat.. memang confirm la xde sape nak hantar aku and then the feeling nak study sana pun fade away. sedih tau waktu tu... sebab I was almost there...

terkilan. ibu ada offer nak hantar tapi aku tak nak susahkan dia.. Dengkil bukan dekat. so okay la tutup cerita pasal MIAT. then a week after, aku check balik UniKL webpage on application status aku dengan harapan aku boleh mohon lagi sekali, tapi tup tap tup tap aku tengok aku dapat offer on second choice aku. memang rasa nak nangis terharu lah, tapi dalam masa yg sama aku macam watlek je dulu sebab time tu dah serious nak pergi further Dentistry n ada la few back up plans.

and second choice aku ialah Islamic Finance dekat UniKL BIS, somewhere in KL. tengah2 KL, I think. fyi, course tu sebenarnya aku letak first choice aku dalam UPU tapi tak dapat. kiranya aku dapat course yg aku memang nak lah. alhamdulillah. tapi mcm aku cakap, aku biarkan dulu. but then suddenly rasa nak belajar Dentistry tu mati tiba2. entahlah. aku tak nak susahkan parents aku lah. nak cekau duit beratus-ratus ribu utk aku sahaja. dah la aku ada adik2 n abg yg still belajar. Helmi pun IPTS jugak, GMI sana. haih.

n again, terkilan n sedih jugak. tp aku lek je. tiap kali org tanya aku nak study apa, aku cakap 'entahlah' sambil sengih mcm kerang busuk. tapi aku tak bgtau dorang pasal UniKL. malas lah. nanti kena bebel sebab belajar kat swasta. haiya, swasta ke kerajaan sama jelah. janji kau tu outstanding student mmg inshaaAllah la kerja senang dapat. nanti buat lah loan MARA. even kalau tak dapat full loan pun, at least dia cover fees. n total fees aku rasanya dalam 48k. tak lah mahal mana. n 3 tahun! yeay 3 tahun je! inshaaAllah Jun 2016 abeh lah studies aku :D 

I've checked the subjects that I need to learn.. ada principle account la finance la management lah. pastu ada belajar Bahasa Arab. yeaaaay okay tetiba semangat. sebab dari sekolah rendah lg aku tulis kat biodata aku yg aku nak jd akauntan :p alaa ada la relate kan even aku x major in account. uhuk :3 n bahasa Arab... memang dah lama aku tinggal. last aku belajar bahasa arab masa sekolah agama dulu lah. Mumtaz dari darjah 1 hihihii tp I bet level dia skrg mmg tahap gaban susahnya but sokay sorite, nk belajar bahasa al-Quran xleh mengeluh.

tapi dalam kegirangan aku tu, aku lupa yg tarikh tutup utk confirm kan offer ialah hari ini. just imagine, dua hari lepas baru nak decide, so semalam aku kabut lah settle kan fees utk penerimaan tawaran, bukak akaun CIMB n etc. malam tu terus send semua documents via online. n bila aku send semua, dia kata documents aku semua will be processed within 7 days. x ke haru! aku dah risau n takut dia tak accept sebab aku macam lambat hantar. I thought kena settle a week before 23rd August. tapi alhamdulillah, I called pihak UniKL pagi tadi n dia kata tu takde masalah. if dah bayar fees dah kira okay.

okay panjang pulak ceghitanyaaa....

to be honest, I wasn't the one yang decide. aku suruh ibu yg decide kan sama ada nak pergi UniKL or tunggu UTP or second intake UITM. ibu at first macam terdiam jugak.. then ibu cakap, pergi lah UniKL. sebab I know I'll always end up regretting what I decide, so aku suruh la ibu pilih. ibu knows best. this might be the  best, who knows........ 

aku akan daftar UniKL 1 September ni. seriously tak ready!!! ada lagi kurang drpd 10 hari. waaa.. x puas bangun lewat lagi! hihi bughok perangai. banyak lagi benda nak buat. medical check up lah, angkat sumpah apa lah. nak apply loan MARA ni semua pun kena settle by next week jugak. n oh yg bagusnya UniKL ni ialah dia boleh apply PTPTN or MARA. jadi, kalau MARA tak nak support aku, they will proceed utk PTPTN. gitu cerita dia.

ya Allah, harap2 sangat ini pilihan yang tepat.. aku penat lah nak belajar Sains subjects dah.. time asasi dulu, belajar separuh mati pun still x boleh score. that might be a sign....... 

okay la u olls. wish me luck and all the best to each one of you. future is unpredictable, kan? tapi selagi masih bernafas, just give it all out and do our very best. apa2 pun, letak Allah setiap masa di mana kita berada, inshaaAllah selamat... :)

muka tak sabar nak sambung belajar ;)


15 comments:

Anonymous said...

need to ask you about this course.
how can i contact u? hmmm
i leave my number and wechat here.
kindly need ur response
0133575517
wechat: kayzack14

CIK ALYA said...

Same here. Daftar 1/9 jgk. Kos accounting. Hmmm tak tahu nak pegi tak. Second intake lambat sgt.

yanamia said...

pergi lah. then boleh je quit kalau dpt second intake. tp kalau dah dapat mara leceh pula nk batalkan

Siti Asma said...

sy nk tnya,a few things about this course.. kes sy sama mcm kes akan..i'm science stud n then tetiba nk tukar for this course.. bleh sy tanya sis afew quetion

fathiah harun said...

Sis fees kena bayar cemana? Betul ke mara akn jadi kan pinjaman tu as biasiswa if kita dpt pointer tinggi?

yanamia said...

fees mara kalau la parents awak x pernah kena blacklist. ye dgr cte gitu la tp tatau la still lagi x bayar pape..
plg x pun 10%

Anonymous said...

Salam, sis. Brp jumlah cost register tuk subjek nii yee??

yanamia said...

register 200 rasanya

Anis Saairi said...

sis..^_^ sy dpt bachelor accounting intake sept bru2 ni..tp sy tolak..bkn x berminat cma bla sy usha2 yg this course xad kelulusan MIA.. sy tkut kalo bg kesan bila nk apply keja nnti..smpai skunk x smbng..

yanamia said...

ehh bila awak cek tu? setahu akak acc br dapat mqa tahun lepas ke awal tahun ni.
tp mmg account lambat sikit dpt. course lain ada je kelulusan MQA

Aimee Zack said...

Total fees mmg 48k ke akak? Skrg still sama atau ada penambahan or pengurangan?

yanamia said...

akak x tau la dik.. rasanya mcm makin naik. awk nak masuk unikl ke?

Anonymous said...

salam, akak ni nak tnye sikit pasal course islamic finances.. Bole bagi review sikit tak pasal course ni? tough ke course ni?? Sbb sye bercadang nak ambk course ni kt unikl tp tkt tkleh bwk je.. Sbb tgk sbjek2 dye bole tahan gak. tu risau sikit.

Anonymous said...

Bachelor Accounting bila boleh dapat pengtirafan dari MIA malaysia insitute of accountant. Baru bpleh lega sikit.

yanamia said...

tak susah pun dik.. seriously hahaha best sbb ada belajar pasal syariah sikit2
x la complicated
kawan akak ramai je dpt 3.5 cgpa