Tuesday, August 13, 2013

kawen tak abeh2,

assalamualaikum,

kadang-kadang asyik tertanya-tanya diri, 'sampai bila, Diyana nak jadi mcm ni?' sedangkan umur makin meningkat, ajal makin dekat, persiapan tak berapa banyak. nak meninggal dlm keadaan baik-baik, tapi banyak dosa. 

hmm. 

ths lately, ibu dah mula cakap perihal kahwin. ibu kalau boleh nak anak perempuan yg sorang ni kahwin awal. nak2 lagi sejak ada seorang guy yg gentle approach ibu terus (hai , kalau anda sedang membaca ni), memang sakan aku kena sakat. merah padam muka. tapi bila bayang muka dan reaksi aku bila dukung baby, aku rasa mcm x boleh kahwin lagi. saya bukan lg Diyana yg desperate nak kahwin awal. fikir tanggungjawab, fikir masa depan aku yg entah ke mana-mana lagi ni, fikir aku yg kadang2 kemain malas nak buat apa2 melainkan terbongkang membuta lepas zuhur. hahaa bughok perangai. I wanna be the best for my future husband, yet as for now, I'm still not there yet. so marriage is not the main priority. at this time being lah.

tapi yg aku tahu.. aku x nak bercinta macam zaman jahiliyah dulu. ibu cakap, dulu ibu dgn ayah mana ada cintan-cintun. ayah ajak jumpa, ibu suruh ayah hantar rombongan meminang terus. beberapa bulan lepas tu, terus ibu dapat rombongan peminangan ayah. pastu lepas 6 bulan bertunang, terus kahwin. ibu x pernah suka ayah ke apa sebelum ni. bila sah lafaz nikah, terus automatik perasaan 'sayang cinta kasih' semua muncul. hahahaa mmg sebak sgt lah. sweet :')

ibu kata dia tak nak bercinta sebab bercinta sebelum kahwin ni penat.. tu kes pernah kena heartbroken la tu, mcm aku. so yeahhhhhh. kebalkan hati, wahai Cik Diyana. simpan utk yg halal. ecewahh. tapi serious lah. ibu ayah kemain sporting bab2 kahwin awal ni. dia kata, 'lebih baik kahwin muda drpd kahwin lambat, takut jodoh mati.' kahkahh. pastu aku ckp la, 'nak kerja dulu.. senang nnt nak tanggung perbelanjaan kahwin.' then ibu ckp, 'alaa takpe, ibu ayah tanggung lah. anak perempuan sorang.' perghhh part tu mmg best :p

but again, aku tak fikir sangat bab2 ni.. once in a while bila fikir, seronok juga.. entah2 umur tak panjang mana, kan. nak persiapkan diri dgn ilmu dunia akhirat satu hal lagi. tak nak lah kalau dah jadi mak orang nanti, perangai still mcm dulu. tp ingat lg ada kawan aku kata, 'kalau kata diri tu tak cukup baik lg sebagai alasan tak nak kahwin, sampai bila2 tak kan jd baik.' marriage does improve someone for a betterment. so, nak jadi baik? haa p kahwin sana. mak bapak tak kasi kahwin muda? p baca buku Hilal Asyraf, Sebelum Aku Bernikah on cara2 dia tackle hati mak dia supaya kasi kahwin awal. tehee ;)


dah kenapa ckp pasal kahwin tetibah ni?!



2 comments:

Dhiya Ikhwanuddin said...

Seronoknya parents support kahwin awal. Hehe

yanamia said...

HIHI tu laaa
mmg seronok :p