Monday, August 19, 2013

rahsia jodoh



kalau fikir, boleh jadi separuh gila. ikut arus. ada jodoh, ada lah. yg penting, aku tahu Allah akan beri yg terbaik kalau aku terus berdoa. doa dapat bakal suami yg penyabar, bertanggungjawab, punya ilmu dunia akhirat. aku x minta dapat bakal suami ustaz (kalau dapat apa salahnya), sebab aku pun bukannya ustazah. tapi cukup sekadar yg boleh membimbing.. 

aku berserah pada takdir. selain terus berdoa. aku percaya hati setiap manusia, Allah yg pegang. Dia yang bolak-balikkan hati. mungkin hari ni ada yg datang mengaku suka, tapi siapa tahu esok lusa mereka jemu dan pergi.. sebab tu aku dah tak mudah nak senang2 percaya orang. pengalaman mengajar aku erti sebenar kehidupan. penat lah. penat bila hati kena robek mcm kena tusuk dgn pisau. aku tak nak berharap kat sesiapa dah. mcm aku kata, ada jodoh, ada lah.

tapi yg aku tahu dan niatkan dalam hati, kalau aku dah ada tunang, aku akan hibernate dr dunia... which I think I don't have to state what goes around my mind.. niat dah ada lama.. tunggu masa nak buat. inshaaAllah lah kalau ada orang nak masuk meminang aku tehee perasan hot je Diyana ni. hmm hopefully ada lah.

apa2 hal, istikharah. beberapa hari lepas, aku ada minta pendapat dgn seorang kawan aku yg dah bertunang on how she knew that the person she has engaged with is the right one, inshaaAllah. istikharah. jawapan daripada Allah. x semestinya drpd mimpi, tapi hati tu rasa senang je.. pastu Allah permudahkan.. tapi I always tell people that, kalau boleh, aku tak nak bertunang lama2.. tapi bila fikir2 balik, kalau dgn bertunang boleh buat seseorang itu jadi a better person, why nak tangguh? that would be a process of improving yourself before jadi yg halal utk your future husband, inshaaAllah, kan?

kalau beri alasan 'nak enjoy dulu' before nak kawen, tah sampai bila  nak enjoy nya... kahwin ni pahala banyak dapat. nak2 lagi kalau org perempuan ni. senang je. tapi senang gak nk dapat dosa kalau lukakan hati suami. urgh. wtv it is, nak jaga hubungan tu plg susah aku rasa.. aku ni dah lah kaki rindu.. nak contact bila perlu je must be freggin hard. hahaa. bak kata ustazah Fatimah Syarha, nikah ni macam waktu berbuka setelah seharian berpuasa. kita sabaaar je tapi seronoknya n bahagianya bila semua dah sah nanti mmg wallahua'lam. hihi. kalau semua benda dh buat bfr kahwin, apa yg manisnya yg tinggal utk lepas kahwin, ye dak? kita buat perkara yg Allah tak redha, kat dunia jugak Allah balas.. hmm moga dilindungi.

stop it la Diyana.. tak habis2 cakap pasal ni.. even when org dtg beraya pun, accidentally tercakap pasal  kawen -.-


uhuk. muka itik pulak dah. dah pukul 2.30 pagi tapi dok hanyut. *facepalm*

No comments: