Thursday, September 5, 2013

orientation @ UBis

assalamualaikum.. :)

haaaaaaaa okay sebak dah ni nak mula bukak ceghita baru. haha :') sokay sorite. yanamiammor kan kuat macam badaaaaak + badaaaaang.......

sigh

alrite so orientation week has ended and alhamdulillah, it only lasted for four days. dalam masa 4 hari tu, aku join sehari je iaitu semalam. itu pun sebab nak settle kan borang pendaftaran kat kampus. actually right after registration day on last Sunday, all business students were compulsory to join a camp in Kuala Kubu Baru. kem PLKN weh -.- nak dijadikan cerita, pagi Ahad tu aku termakan nasi lemak mentah... perut Diyana Amirah kemain sensitif kann. so tau2 jela seksa mcm mana. and bila dapat tahu kena join kem waktu petang Ahad tu, memang tension gak lah.

just imagine, bertolak dari kolej kediaman, Bangsar at 5 somethg tapi sampai KKB pukul 9 malam. n by that time aku dah terlewat makan. perut masuk angin. gastrik kateko. aku siap suruh partner duduk sebelah dlm bas tu tlg tanyakan kat pakcik bas ada toilet tak area berdekatan haha sebab kemain nak muntah mcm org pregnant. nangis. kiranya mmg tak sihat abeh la. so sampai2 kem plkn, daftar bilik dgn kawan baru dari Temerloh, kemudian dinner, kemudian kononnya nak join la pembukaan MRS (which idk stands for what -.- , teringat MDS waktu kt UITM :/ ) tapi ended up, gastrik teruk so bagitau kakak senior bernama Kak Puteri. dia suruh tidur. aku pun tidur la dalam dorm sorang2, tumpang katil org lain yg tgh berorientasi sbb dorm aku jauhhh n aku x boleh berjalan. siap buat cite sedih sbb waktu aku tgh baring mengereng, ada la 3 org kakak seniors masuk dorm n tanya aku x sihat ke. waktu tu pulak mata aku mmg tgh berair (mmg kes sakit terlampau) pastu kelako lak tgk muka cuak kakak2 tu. maybe dorg ingat aku nangis sambil buat muka cecomel mintak belas kasihaaan.

dari mula program sampai habis program kat KKB, aku tak join satu hapak pun, tak masuk group mana2 pun. kerja aku tidur tidur tidur. nak elak sakit. org lain dok pandang sleck sbb bila dorg kena bangun pagi utk siap2, aku dok membuta lagi. si Najwa, budak Temerloh pun skip program malam Isnin n hari Selasa. teman aku la konon padahal dia malas gak nak join :p hahaa nasib ada minah sorg tu. ada teman bercakap. x lonely mana. even lepas balik dari camp pun, aku tidurrrrrrr sampai la pagi......

alrite. to be honest, this is such a different world for me... budak sains n budak business are way different, seriously and I'm still trying to adapt with these new bunch of ppl yg inshaaAllah akan jadi kawan2 aku yg I can get along with, inshaaAllah. and yeah, aku rasa aku sorang je budak asasi perempuan utk Islamic Finance. yang lain mostly diploma students, matriculation and STPM. sangat rare gitcheww. limited edition kateko. haha sengal.


                                     

in front of kediaman siswi , Jln Tandok, Bangsar. pasni lepak Midvalley jela cite dia. 




overview bilik i olls. alhamdulillah bilik aku besor dan selesa. bilik org sebelah n org depan kecik sgt. rezeki alhamdulillah. siap ada beranda lagi haa.

ni dia Najwa. so far dia budak yg plg boleh ngam dgn aku ah. gila gak dia ni. budak account. sebaya. semalam kena asingkan students by courses. seriously aku lonely gila. bukan tak nak bergaul, tapi aku kureng gemar dgn org yg susah nak respect org lain. org tgh kasi talk kat depan, dorg memekak kt belakang. nak sound tp dorg seniors aku mostly. sabo jelah. so aku berborak pun ala kadar je dgn dorg. pergi kafe makan lunch pun sgsorang. haha sedih.

ni haa kampus aku yg hmmm syukur jelah. hahaa nampak tak board UKM tu. aku pun tatau pebenda. maybe dulu bangunan ni UKM pegang. 3 tahun aku kena belajar sini. inshaaAllah. class aku maybe tingkat 13A or 11... 


somehow I'm still wondering either apa yg aku buat ni benda betul ke tak... isnin ni dah start class and I don't feel like going there agaaaain. homesick la cite dia. bila dapat tahu hr ni takde program, terus call ibu. before subuh pg tadi ibu dah pick me up kat Bangsar n sampai rumah exactly waktu azan Subuh. hmm tp tak puas lg peluk cium ibu...

ease everythg, ya Allah. belajar ni jihad, kan? 3 tahun tak lama. nak2 lagi aku mmg tak sabar nak ulang-alik rumah-unikl which is lg setahun rasanya -.- errr..


skrg ni nak sihat mcm dulu balik... ibu cakap aku stress sbb tu sakit. tahun lepas pun sama jugak waktu kat Palam hihi ibu know best.

51 comments:

FHSMN said...

Dear, hostel unikl toilet dia kat luar eh? Sorry tanya ni ;)

FHSMN said...

Dear, hostel unikl toilet dia kat luar eh? Sorry tanya ni ;)

yanamia said...

ye sayang. toilet kat luar :)

Lie Safian said...

Ermm.. Mmg kena duk hostel setahun bru leh duk luar eyh? Ohmaii T_T

yanamia said...

@Lie Safian,

tgk keadaan jugak. sebab student ubis nanti dia akan campak ke dua tempat. first kat bangsar, satu lg kat taman melati. kalau lah nasib dapat bangsar, duduk satu sem je baru leh duduk luar. kalau dapat dkt taman melati, duduk condo, ada contract setahun..

tp kalau nak duduk luar boleh je.. kena cakap awal2 dgn pihak pengurusan :)

Anonymous said...

skrg kos bba islamic finance still kt bangunan yayasan selangor or city campus?

yanamia said...

bangunan yayasan selangor.
tp nnt ubis akan ada its own campus in Keramat.
tp x siap lagi.

Anonymous said...

tmpg tye, utk dptkn loan mara kita kena uruskan sndri atau pihak unikl yg akan uruskn?..1 more thing, agknya tahun bila siap bngunan ubis kt keramat 2?

yanamia said...

pihak unikl uruskan. tapi ada je yg hantar sendiri. lg cepat atau lambat la dapat elaun nya.

tu tatau bila siap. maybe 2,3 tahun lagi.

Anonymous said...

ouh..kn pljr baru wajib duk asrama, agk2nya blh xdpt pngcualian dr duk asrama?..lgpon sy ade masalah family..

yanamia said...

tak wajib, wak :)
boleh jumpa management unikl or call lah. ckp taknak duduk hostel. kena kasi alasan. dorg faham je..tp cakap awal2 lah.

Anonymous said...

ouh..t.kasih bnyk2..

syima iema said...

Awk dftr kt city campus or yayasan selangor?

yanamia said...

daftar kt city campus :)

Anonymous said...

awak..dlu saya dip kat kptm n pinjam pt..if unikl kan syarat nak mohon mara cmne ek?pointer kne berapa?

anis adnan said...

assalam sis, nak tanya, budak account and bba islamic finance lain tempat belajar erk? asrama nanti kita boleh pilih roomate x?

yanamia said...

mara kalau nak apply kena atas 2.5 rasanya. tp sy tgk semua yg apply, (yg cukup syarat) semuanya dapat je pinjaman. nnt unikl akan settle kan.

yanamia said...

wassalam,

sama tempat belajar. satu bangunan yayasan selangor tu. kalau bab hostel, korang kalau nak bilik sama boleh je. tp kena daftar sama la. serentak. kalau nak request tp sorg datang awal, sorg datang lambat, rasanya tak leh.

Anonymous said...

dear sis, kalo duduk kondo yg contract tu bapa kos??

yanamia said...

setahu sis, dua sem 1000...

Anonymous said...

Kak.. nk tnya.. hostel nga class jauh ke?

yanamia said...

hostel kat bangsar, kelas kat kg baru.
agak jauh lah.

Anonymous said...

Salam akak. Kalau boleh nk tahu sebelum ni akak balajar kt mane ?

anis adnan said...

Sis, yg condo tu 1 sem rm1000. Sebulan rm200. Hehehe. 😝

yanamia said...

haaa ye betul. silap akak. hehe satu sem 1000

yanamia said...

before this akak study uitm puncak alam. amek foundation in science

RaraFrhna said...

Salam sis, saya nak tanya. Masa mula2 nak daftar tu, kena bayar apa lagi ye? And berp? Hostel pulak nak kena bayar bila masa mula2 daftar?

Anonymous said...

Rara farhana, awk pun masuk unikl bis jugak.. Sy pun dpt jugak, x tahu mcmane daftar sume.. huhuuuu..

yanamia said...

kena bayar utk hostel je. akak rasa dalam 600. bas dlm 400. kira 1000 jugak lah. tp fees tu tayah bayar lg. smpai la dapat mara. dia bayrkan

riena said...

Salam kak yanamia, nak tnya sane ade washing machine x.. :-)

yanamia said...

ada :) tp kena bayar la. guna syiling. lupa dah how much

Anonymous said...

salam. nak tny. kalau ada yg pernah apply mara dh masa dip. time degree boleh x nak apply lg mara?

yanamia said...

boleh je. ramai mcm tu :) tp kena apply baru la

saya said...

Hostel dgn kolej jauh ke? Senang nak cari umah sewa x dkt area situ?

Shasha Aisyaa Syafinaz said...

Akak . Asrama untuk sem 1 ad ka selain kat bangsar ? . Yg condo tu tu kediaman ka rumahsewa ?. Agk agk ambik masa brpa minit nk ke campus city dari hostel

yanamia said...

memang jauh. sebab tu sewa rumah lg senang.

shasha: kondo kt taman melati tu kita sewa tapi under unikl. setahun je. lepas tu kena cari rumah sewa. jauh jugak dik dari gombak ke kl. tatau la bpe minit sbb naik public transport pergi balik memang leceh

lolipop said...

sis , boleh kasi no wasap you tak ? better i wasap you , more detail . hee

yanamia said...

boleh cari fb sis okay Diyana Amirah. public sgt nk tggl no phone sini

raudha izzati said...

Nk tnye....orentasi dorg buat dekat unikl or tmpt lain?? hari orentasi tu student boleh pakai tudung apa2 colour ke???mostly berapa hari orentasi??boleh tak update pic hostel dr luar...tq...;)

yanamia said...

xde pic hostel la. rasanya hostel dh tuka tp tatau kat mana.. sebab hostel kt bangsar dah untuk org city kampus.
orientasi batch ktorg buat dkt luar. plkn punya tempat. pakai je tudung semua bebas. kt plkn tu ada dlm 3 hari. then continue kt kampus

luqs said...

Salam sis.. Amek kos islamic finance ke kat unikl bis?? Kos ni tough tak?? Boleh terangkan sikit tentang kos ni??

yanamia said...

x susah bagi akak. at first mcm struggle jugak sbb akak budak sains so tetiba belajar pasal benda cani mcm pelik jugak.

basically it's about banking system tapi islamic punya. awk akan belajar how islamic banks work, apa operation dia, jenis2 contract dlm islamic finance. tapi x la fokus tu shj. banyak lagi cabang2 dia. and selalunya awal2 masuk mmg blur lagi. tapi nnt subject2 yg kte amek ada berkait. so tak lah susah.

seronok belajar.

Anonymous said...

Hye sis. Sis dah tahun ke berapa study? Saya pun masuk sana & ambik Islamic Finance jugak. Hope nanti boleh belajar dengan sis lah pape yang saya tak paham pasal study. :)

yanamia said...

boleh je dik :D

ajeera maszelan said...

salam sis, saya nk tnya pasal unikl sbb saya dpt kos accounting katsane. boleh dpt num fone tak? nk tnya secara private

ajeera maszelan said...

salam sis, saya nk tnya pasal unikl sbb saya dpt kos accounting katsane. boleh dpt num fone tak? nk tnya secara private

ajeera maszelan said...

salam sis, saya nk tnya pasal unikl sbb saya dpt kos accounting katsane. boleh dpt num fone tak? nk tnya secara private

Nurhayati Kamarudin said...

Sis sy ada add sis dkt fb.

Nurhayati Kamarudin said...

Sis sy ada add sis dkt fb.

Nurhayati Kamarudin said...

Sis sy ada add sis dkt fb.

Nurhayati Kamarudin said...

Sis sy ada add sis dkt fb.