Friday, January 23, 2015

;)


alhamdulillah result dah released. alhamdulillah is all i can say. alhamdulillah.

rasa segala jerih-payah aku belajar tu akhirnya diberkati. ya Allah jauhkanlah dari perasaan riak, jauhkanlah daripada takbur. moga segala ilmu yg aku dapat selama ni ada manfaat kelak. untuk orang lain, untuk diri sendiri. ilmu yg aku peroleh ni hanya secalit sahaja daripada ilmu Yang Maha Mengetahui.

kalau orang tanya kenapa belajar Islamic Finance, aku tak ada any concrete reason. tapi tu lah option ketiga aku selain drpd dentistry, and study anythg that relates with aircraft. then the third option baru Islamic Finance. dalam dunia ni tak ada satu benda yang senang. cuma yg membezakan is our effort. aku tak boleh la nak komen kalau orang kata 'eleh course bukan sains leh la dapat tinggi' and etc. korang cuba belajar, cuma faham sendiri apa. baru boleh komen.

perbankan islam ni roughly includes shariah principle and financing. agak complicated and sometimes I still wonder why I chose a course that doesnt relate to science subjects. tp perancangan Allah kan indah? ada la hikmah dia yg kita tak nampak. yg plg aku rasa bagi kesan dalam course aku ni sebab kita belajar ada kait-mengait ngan Islam. apa yg Allah larang, apa yang Allah berikan kebenaran. nak2 lagi dalam bab perbankan mcm ni. mcm mana nak elak riba' and stuffs.

even kalau korang tak belajar course aku ni pun, korang sebenarnya kena tahu jugak. at least benda basic lah pasal Muamalat ni. banyak sangat isu sebenarnya mengenai perbankan Islam. kadang2 aku tension jugak and confuse tp takpe, belajar. cari ilmu, kemudian apply. tolong orang kalau ada yang tak faham, walaupun aku tak lah faham sangat . kongsi ilmu. 

aku tak tahu lah kenapa tapi aku seronok belajar. mcm kawan2 lain dorang tak sabar nak kerja. mungkin it runs in blood. nk ikut jejak langkah ayah. inshaaAllah.

few semesters to go! target: CGPA 3.8 ameen!  

2 comments:

Anonymous said...

Tu macam gambar abam ambil je :)

yanamia said...

abam ni kantoi la abamm! hahaha