Saturday, October 10, 2015

bercuti di Lexis Hibiscus, Port Dickson

cuti raya haji hari tu, aku and family spent 3 days 2 nights in Lexis Hibiscus. boleh dikatakan ramai yg mcm mesmerize dengan pemandangan Lexis Hibiscus ni sebab setiap bilik akan diberi satu pool outdoor berhadapan dengan laut. mmg ibu ada ajak nak bercuti on raya haji sebab anak2 dia semua ada. aku menggunakan peluang yg ada dgn mengusulkan mengenai hotel ini. heheh. ibu tgk gambar sekali je terus macam, 'OK, ON!' hehe :D

aku book dekat official website Lexis Hibiscus. selalunya memang aku refer to Agoda je sebab dah biasa. tapi disebabkan harga yg dioffer sama je after include tax, and waktu tu pulak ada promo utk dua malam dorg kasi RM100 less, aku pun book terus kat official website dia. we picked Executive Pool Villa sahaja. for your information, Lexis Hibiscus ni memang berkonsepkan hibiscus iaitu bunga raya. so dari pandangan atas macam ni ,


credits to Google hehe

Executive Villa refers to the leaves while Premium Villa refers to the petals of hibiscus. kenapa ktorg amek Executive Pool Villa? actually bila sampai2 je pun ibu mcm, why tak amek je yg Premium Pool Villa, beza Rm100 je satu malam. tapi before tu aku dah tgk dulu dah. sebab kalau ambil bahagian petals, jarak antara bilik memang agak dekat. tak seronok. tapi end up aku dapat bilik x best gak :'( hahaha takpelah as long as tak menghadap lobby.

waktu ktorg sampai memang full dah semua bilik. ramaaaai! check in agak memakan masa. dalam 15 minutes plus minus. tapi nasib baik kami diberi welcome drink and also wet towel. air apa? air ribena ke rozelle hhiks.




even though bilik kami tak la jauh mana, still kena beratur and tunggu buggy picked us up. at first macam okay bestnya! tapi tengok2 dokek jo. kalau yg amek Premium Villa mmg jaaaaauh! nak jalan penat jugak lah. 




hehehehk dokek jo den cakap. x sempat nak feeling2 -.-

so here's the room and the pool view! 


bilik agak spacious. ni ambil from angle x berapa nak cantik. hehe. so ada TV, peti ais kecik, water heater, iron and even iron board attached to the wardrobe. toilet and shower room ada on the right tempat aku ambil gambar ni. boleh2 lah. been told that there's private sauna room besides the pool but wasn't working. quite frustrated. 


so this is the pool view from my balcony. tak best sgt kan? sebab berhadapan dengan tempat laluan. tapi bila aku jalan2 on the last day before check out, PremiumVilla lagi dekat2 gilaaa dengan bahagian bilik berhadapan. ni kira ok lah hheh :) sebab full house, tak boleh la nk request tukar bilik. sigh


dah  beli dah waterproof casing awal2 before gerak Krabi lagi dua minggu! nak test masuk air ke tak. boleh dikatakan memang tak masuk air. tapi nak celup dalam air lelama tu cuak gak la. setakat celup2 manja tu aku buat la jugak. hehe. see belakang tu katil, then ada pintu utk bahagikan katil dgn bahagian basah2 ni. dekat area sini jugak ada glass panel on the floor. boleh la tgk air berkocak kat bawah tu. sama je mcm aku pergi Lexis two years back.

aku memang spend masa berendam mcm badak air la dalam pool. puas berendam! 




been told that Premium Villa has a bigger pool, or I can say, longer to be exact. haih menyesal tak amek Premium. it's okay, ada pros and cons. 


malam tu kami tak dinner situ sebab rm98 per head kalau tak silap. buffet. those yg dinner situ disajikan dengan live performance. ada api2 siap. kami intai2 gitu ajo. those yg tak dinner pun boleh tgk sebab dia kat luar, kawasan playground. kami cuma jalan2 cari makan area Teluk Kemang. not suggested. mahal and tak sodap. 


we just managed to try their breakfast buffet on the next morning. RM35 per head. worth the price. ada banyak section. sushi ada, nasi lomak, meehoon singapore, dim sum, pau, selection of fruits, salmon, roti2 semua ada, cereals. basic ones but alhamdulillah sodap dan mengenyangkan. oh I can't resist nasi lemak.


for those who're wondering nk buat apa je kt PD, i can suggest korang pergi The Store. waze ajo. ktorg main bowling kat sana. rasanya karoake pun ada. tp jgn la expect bowling mcm dekat IOI ke apa punya taraf hahaha. waktu ni memang jerebu terox. jarak penglihatan 100m or less :(





the only thing yg tak best pasal pool dia is aku luka dkt jari sebab tempat pemegang tepi pool tu tajam. dia mcm kena paper cut. aket :( helmi pun kena. apa jenis la pool x de ciri keselamatan. mcm mana kalau budak2 kecik mandi? haiyoyo apa pun tak boleh. 

so far aku boleh kasi 4/5 stars lah. price dia agak mahal one night almost 1k. next time pergi Grand Lexis la. indoor. sesuai utk kami perempuan muslimah :D pool pun sesuai utk berendam je. nak swimming memang tak boleh -.- haha 

ok till then :D


 laut pun tak nampak sebab jerebu teroxx.


3 comments:

Anonymous said...

Ada berapa towel yg di provide? Dalam byk2 benda towel yg malas bawak. Haha.
Di exec pool villa tu 2 or 4 ye?

yanamia said...

saya boleh cakap memang banyak towel dia kasi.
dalam 4 helai atau lebih. tak lah dia kasi 2 helai je haha

Holiday Rentals Malaysia said...

Hi,

Nampak bestnya cuti ke Port Dickson.

Kalau next time nak dapat special member rate, boleh try book melalui website ni - discount rates at Lexis PD