Sunday, May 22, 2016

tokmak sayang

baru boleh hembus nafas lega. alhamdulillah..

hidup agak tunggang-langgang sejak minggu lepas sebab tokmak, my only grandma yg masih ada was admitted to PPUKM. those who know me well mesti kenal tokmak. she's 84 this year dan sepanjang aku hidup 22 tahun, tokmak tak pernah masuk hospital. yang aku tahu, tokmak ada lemah jantung so usually dia akan makan ubat twice a week. that's all. tapi semalam dah discharge alhamdulillah..

bila tokmak masuk hospital, aku sedih. tokmak dah duduk dgn aku since 2009, so bila dia sakit x boleh jalan aku jadi sedih n lemah semangat. tp biasalah, umur pun dah meningkat.. nothing can do much mcm doktor cakap. injap bengkak. bila aku tengok scan jantung tokmak, mmg runtun hati aku. she's very thin, very very thin. with that swollen heart yg agak besar tu i know she's struggling to breathe. it's bad. she couldn't sleep since last Sunday. bila masuk hospital, doc kasi ubat tidur pun tokmak boleh tidur dalam 2,3 jam. smlm pun tak boleh tidur jugak :(

i hope you guys can pray for her fast recovery. aku tak fikir apa dah. i just want her to get back to normal. before this i really don't know how to repay her kindness. tapi bila tokmak sakit, baru aku nampak role kita sbg seorang cucu dalam keluarga. tak kesah lah penat tak cukup tidur janji tokmak selesa, janji tokmak nak aku jaga dia. selagi ada hayat ni memang aku nk balas jasa keluarga aku. aku tak ambil pusing la hal kahwin. orang kata muka aku ni muka kahwin awal -.- aku baru nak bertatih cari kerja, balas jasa, taknak susahkan ibu. ayah dah tak ada. tinggal dorang jela syurga dunia akhirat aku.

for those yang doakan dan bertanya pasal tokmak, thanks a lot. Allah shj yang boleh balas.




No comments: